O πρώτος Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή: ‘Ηταν υποψήφιος με το ΑΚΕΛ

O πρώτος Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή: ‘Ηταν υποψήφιος με το ΑΚΕΛ

Για πρώτη φορά, σε αυτές τις Ευρωεκλογές είδαμε έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιο με ελληνοκυπριακό κόμμα, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να εξασφαλίσει μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πανεπιστημιακός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, είναι το πρόσωπο που θα πάρει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Νιαζί καταφέρε να εξασφαλίσει ψήφους τόσο από Τουρκοκύπριος, όσο και από Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους. Με καταμετρημένο το 100% ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατατάγηκε 2ος από τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ

Το who is who του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας, στην ηλικία των 5 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα

Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος αντιστάθηκε στον πόλεμο που δεχόταν τότε, και με τη βοήθεια συναδέλφων του παρέμεινε στη θέση του. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων, ενώ το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή του ενασχόληση εστιάζεται στην Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και τον Εθνικισμό. Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «ο Τοίχος μας», με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης «Αμπντί.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός.

Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών» (ελληνικά), «Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού» (τουρκικά) και «Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» (τουρκικά).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.