ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κύπρος: 15 λεπτά για να ανιχνευθεί πύραυλος σε περίοδο ειρήνης

Κύπρος: 15 λεπτά για να ανιχνευθεί πύραυλος σε περίοδο ειρήνης

Όπως έχει γίνει από χθες γνωστό, μετά και την πτώση του πυραύλου στο κατεχόμενο χωριό Βουνό , η Κύπρος διαθέτει συστήματα που της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία αλλά ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν, και αναλόγως των περιστάσεων.

Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν και να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν οι περιστάσεις στις οποίες να δικαιολογείτο να ήταν σε ετοιμότητα αυτά τα συστήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να έχουμε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας, σημείωσε αρμόδια πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας πως το συμβάν στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως στόχος του πυραύλου δεν ήταν η Κύπρος.

Πόσος χρόνος χρειάζεται σε περιόδους ειρήνης…

Σε περιόδους ειρήνης, σύμφωνα και με τα στρατιωτικά πρωτόκολλα, απαιτούνται περίπου 15 λεπτά για να ανιχνεύσουν έναν πύραυλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα «Πολίτης», το ραντάρ του Τρόοδους εντόπισε και κατέγραψε τις κινήσεις ισραηλινών αεροπλάνων πάνω από τη Συρία. Δεν μπόρεσε ωστόσο να ανιχνεύσει τον πύραυλο. Αυτή την ανίχνευση θα μπορούσαν να την κάνουν τα αντιαεροπορικά μας συστήματα BUK και TOR M-1 όταν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Το γεγονός ότι η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται όπως αναφέρει η Κυβέρνηση για ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν δικαιολογούσε όπως λένε οι αρμόδιοι, να είχαν τεθεί σε ετοιμότητα τέτοια συστήματα, τα οποία ενεργοποιούνται όταν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα γινόταν εάν υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Ο πύραυλος S200 που έπληξε το κατεχόμενο χωριό «Βουνό», υπολογίζεται ότι πέρασε πάνω από τη Συρία μπήκε στο κυπριακό FIR και έπεσε στον Πενταδάκτυλο σε 1,5 περίπου λεπτό, από την εκτόξευση του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πύραυλος έπληξε την Κύπρο η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ζητώντας ενημέρωση από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους. Η Κυβέρνηση ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση από τα Ηνωμένα έθνη τα οποία ωστόσο δήλωσαν αναρμόδια να το πράξουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.