ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Βίντεο: Πανηγυρισμοί στα Κατεχόμενα – Πετούν τουρκικά F-16 – Στο «κόκκινο» η ένταση στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Βίντεο: Πανηγυρισμοί στα Κατεχόμενα – Πετούν τουρκικά F-16 – Στο «κόκκινο» η ένταση στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα τα πανηγύρια στα κατεχόμενα. Για πρώτη φορά φέτος, τουρκικά πολεμικά F-16 πέταξαν πάνω από την παραλία στο Πέντε μίλι όπου είχε γίνει η απόβαση του τουρκικού στρατού στην εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σκοπιά μέχρι το πρωί» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο σημείο.

Τουρκία και κατοχικό καθεστώς γιορτάζουν ως είθισται την σημερινή αποφράδα ημέρα μετονομάζοντας την παράνομη εισβολή στην Κύπρο και τον εκτοπισμό χιλιάδων προσφύγων από τις πατρογονικές τους εστίες ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

Τα πανηγύρια της ντροπής κορυφώθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση το πρωί σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Με τίτλο «η 45η επέτειος της αξέχαστης εκστρατείας που έφερε ειρήνη στο νησί», το CNN Turk, φιλοξενεί ένα προπαγανδιστικό φωτορεπορτάζ σε σχέση με την βάρβαρη τουρκική εισβολή του «Άττιλα» στην Κύπρο το 1974.

«Έχουν περάσει 45 χρόνια από την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να εξαλειφθεί η καταπίεση που υπέστησαν οι Τούρκοι στην Κύπρο», υπογραμμίζει.

Το φωτορεπορτάζ παρουσιάζει τον τουρκικό στρατό ως απελευθερωτή των «καταπιεσμένων» Τουρκοκύπριων.

Σε μια φωτογραφία Τούρκοι στρατιώτες προσφέρουν νερό σε Τουρκοκύπριους. Σε μια άλλη Τούρκος στρατιώτης παίρνει στην αγκαλιά του παιδί ενώ ένας άλλος μια ηλικιωμένη.

Πρόσωπα χαρούμενα, χαμογελαστά. Καμία σκηνή βίας, αγριότητας, θηριωδίας. Ένας στρατός φιλειρηνικός…

Προκαλούν ανήμερα της μαύρης επετείου του «Αττίλα» οι Τούρκοι

Θερμό επεισόδιο τουλάχιστον επί χάρτου καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία. Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα «Γ» νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις.

Συνήθως τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες χώρες. Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα των τεμαχίων 8, 9, 3 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι στο τεμάχιο 8 βρισκόταν μέχρι και χθες 19 Ιουλίου (από την 1η Μαΐου) για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός» αναφέρει το philenews

Η Τουρκία, με μία ακόμα προκλητική κίνηση που δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για σήμερα 20 και στις 24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις. Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως η σημερινή και στις 24 Ιουλίου, συμπίπτουν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις και περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, επίσης για ναυτικές ασκήσεις, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, σε σχέση με το «Μπαρμπαρός» αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η «ισχύς» της παράνομης τουρκικής Navtex χωρίς να ανανεωθεί αλλά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμένει στην περιοχή.

1. Η περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ναυτικές ασκήσεις στις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου και 8 Αυγούστου.
2. Η περιοχή του τεμαχίου 9 που παράνομα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις στις 20, 24, 26 και 29 Ιουλίου.
3. Η δέυτερη περιοχή (τεμάχια 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ) που δέσμευσε επίσης για ασκήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία.
4. Η περιοχή παράνομων σεισμογραφικών του «Μπαρμπαρός» από την 1η Μαΐου μέχρι τις 19 Ιουλίου.
5. Το σημείο που βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih).
6. Το σημείο που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.