Δεν βρήκε κοίτασμα το «Φατίχ» – «Λάθος» η διαρροή -Η Κύπρος προχωράει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (upd)

Δεν βρήκε κοίτασμα το «Φατίχ» – «Λάθος» η διαρροή -Η Κύπρος προχωράει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (upd)

Οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος(;) και τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ δεν βρήκε κανένα κοίτασμα στην παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πανικό προκάλεσε στη Λευκωσία η είδηση της περασμένης Κυριακής,η οποία διέρρευσε από τις Βρυξέλλες, περί επιτυχούς γεώτρησης του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στα ανοικτά της Πάφου.

Μάλιστα και η Άγκυρα συνελήφθη εξαπίνης, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν αντίθετη πληροφόρηση.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε η Άγκυρα να εξακριβώσει ότι η δική της πληροφόρηση ήταν σωστή και πως το Φατίχ δεν έχει βρει φυσικό αέριο.

Η παρανόηση, όπως και η διαρροή, προήλθε από τις Βρυξέλλες, λόγω λανθασμένων(;) εκτιμήσεων “Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων”.

Η Τουρκία διαμηνύει πλέον διπλωματικώς ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της εκτός και αν το σταματήσει και η ε/κ πλευρά και πάει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, του ενεργειακού περιλαμβανομένου.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις γεωτρήσεις βάσει γενικότερου στρατηγικού στόχου, που είναι η ενεργειακή αυτονόμηση.

Είναι απορίας άξιο πως και για ποιο λόγο, κάποιοι στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να διαρρεύσουν μία τόσο σημαντική πληροφορία για την οποία να αποκλείεται να ήταν σίγουροι, αφού ούτε οι Τούρκοι είχαν ιδέα (αλλιώς θα το είχαν διαρρεύσει εκείνοι), φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υποτίθεται είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Φαίνεται πως οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεχθεί μία λύση πάση θυσία δεν είναι μόνο παρασκηνιακές…

Άλλωστε η…δυσπεψία που προκαλεί στην ΕΕ το κυπριακό, φαίνεται κι από την επίμονη άρνηση να επιβάλλει οποιαδήποτε σοβαρή κύρωση προς την Άγκυρα.

(upd 12:35) Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αναμένεται να εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σημείωσε ακόμα πως οι συμφωνίες με τις εταιρείες TOTALκαι ENI, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να οδηγηθούν επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αποφάσεις.

Για το θέμα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε πως «σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κοινοπραξία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εκδοθούν οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, που θα είναι και η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τέτοιου είδους άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Κάϊρο «όπου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση του East Med Gas Forum των 7 χωρών της περιοχής στη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ ως παρατηρητές».

Ανέφερε ακόμα ότι «αναμένουμε να καθοριστεί και η ημερομηνία για τετραμερή στην Αθήνα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς τί σημαίνει αυτή η τετραμερής και ποια η σημασία της τη δεδομένη στιγμή, ο Κύπριος πουργός απάντησε πως «όχι μόνο η τετραμερής αλλά και το East Med Gas Forum δείχνει το συνασπισμό των χωρών της περιοχής σ’ ότι αφορά την κοινή προσπάθεια μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σ’ ότι αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε μιας από τις χώρες που συμμετέχουν».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Φατίχ, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας δεν έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Πάφου, όπως ειχε γράψει πριν μια εβδομάδα η εφημερίδα “Φιλελευθερος”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι προτιμά να μην σχολιάσει «πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.