ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Λευκωσία: Κρίσιμη συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό

Λευκωσία: Κρίσιμη συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό

Την ερχόμενη Παρασκευή 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η εκτίμηση που εκφράζεται από διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πως η συνάντηση αυτή είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.

Οι όποιες εξελίξεις, όμως, είναι αναπόφευκτο να «σκοντάψουν» στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία δεν είχε θέσει ως όρο για την πραγματοποίηση της συνάντησης το σταμάτημα των τουρκικών γεωτρήσεων, αλλά είναι σαφές πως δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Το κλίμα είναι, λοιπόν, εκ των πραγμάτων βαρύ κι αυτό θα αποτυπωθεί στη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Πολύ περισσότερο εάν η Άγκυρα πραγματοποιήσει την απειλή της σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελλορίζου μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα προκληθεί ελλαδοτουρκική κρίση, η οποία, βέβαια, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο για σύγκληση πενταμερούς Διάσκεψης, όπως επιδιώκουν και η Γραμματεία του ΟΗΕ και η τουρκική πλευρά. Ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δήλωσει ότι οι τουρκικές ενέργειες «δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Πόσο μάλλον όταν ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει στην ίδια γραμμή: «Η Τουρκία θα επιμείνει στις διεκδικήσεις της ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την κριτική των Ηνωμένων Πολιτειών». Αυτά δήλωσε στην 11η συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα.

Εν τω μεταξύ, απειλές προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο εκτόξευσε και ο “υπουργός” Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους Χασάν Τακόι, ο οποίος σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή. Προειδοποίησε μάλιστα το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο να μην «πέσουν στα παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων» και να έρθουν –όπως είπε– αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία, «η οποία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στην περιοχή».

Εκτός αυτού, μία ημέρα μετά τους χάρτες που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στους οποίους φαινόταν να εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας έως την Κρήτη, το “Γιαβούζ” ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας. Η σχεδιαζόμενη εισβολή της Τουρκίας και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με σεισμικές έρευνες στην αυξημένης πλέον στρατηγικής σημασίας γραμμή Ρόδος-Καστελλόριζο έχει διττό στόχο: να βάλει χέρι στα ενεργειακά και να απομονώσει την Ελλάδα από την Κύπρο, διαλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο γεωστρατηγικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σημείωσε πως πάγια στρατηγική της Άγκυρας τις τελευταίες δεκαετίες είναι να αμφισβητεί την κυριότητα περιοχών του Αιγαίου και να επιδιώκει το “γκριζάρισμα” με απώτερο σκοπό όχι μόνο να δρομολογήσει συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων που κανονικά ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά και να εγείρει διεκδικήσεις επί ελληνικών νησίδων. Παράλληλα, στο ναδίρ φαίνεται να οδηγούνται και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα ήταν απαράδεκτη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμποδίσουν μονομερείς επιδρομές, την ώρα που οι εντάσεις υποβόσκουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα έτσι κι αλλιώς εξαιτίας των S-400.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.