ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κύπρος: Τουρκικά «πανηγύρια» για τους βομβαρδισμούς αμάχων του 1964 – Διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία

Κύπρος: Τουρκικά «πανηγύρια» για τους βομβαρδισμούς αμάχων του 1964 – Διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο

Οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν σήμερα την δήθεν αντίσταση τους και οι ελληνοκύπριοι θυμούνται μία από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που αποτέλεσε και τον προάγγελο της σφαγής που ακολούθησε δέκα χρόνια αργότερα.

Διευκολύνσεις όπως κάθε χρόνο δίνει και φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία, στους Τουρκοκύπριους, για να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων, ώστε να γιορτάσουν την επέτειο των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964.

Ο τουρκοκυπριακός θύλακας βρίσκεται μεταξύ των κατεχομένων και της περιοχής Πύργου της ελεύθερης Κύπρου και δεν έχει εδαφική σύνδεση με το ψευδοκράτος.

Για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει τέτοιες μέρες την διέλευση Τουρκοκυπρίων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ώστε να μεταβούν στα Κόκκινα. Πολλοί μεταβαίνουν στο θύλακα δια της θαλάσσης.

Από τις 7 ως τις 9 Αυγούστου 1964, η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε με βόμβες ναπάλμ την περιοχή της Τηλλυρίας.

Από το πρωί σήμερα ξεκίνησε η διέλευση 53 λεωφορείων με 960 Τουρκοκύπριους και συνοδεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέας Καρός δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στους «εορτασμούς» αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους καθώς και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με ελικόπτερο, λίγο μετά την άφιξη των Τουρκοκυπρίων με λεωφορεία και δια θαλάσσης.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα μια αποφράδα μέρα, για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 55 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας. Για τους “εορτασμούς” φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μεταβεί στο θύλακα των Κοκκίνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.