ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

H φονική έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί της Κύπρου (βίντεο)

H φονική έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί της Κύπρου (βίντεο)

Οι σημερινές εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στα Κατεχόμενα θυμίζουν έντοντα, την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κατά την οποία 13 παλληκάρια θυσίασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα φορτωμένα, με εκρηκτικά εμπορευματοκιβώτια, που είχαν αποθηκευτεί εντός της ναυτικής βάσης.

Συγκεκριμένα εν ώρα καθήκοντος έχασαν τη ζωή τους, ο Αρχιπλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Πλοίαρχος, Λάμπρος Λάμπρου, ο Ανθυπασπιστής, Κλεάνθης Κλεάνθους, ο Επικελευστής, Μιχάλης Ηρακλέους, ο Κελευστής, Αντώνης Χαραλάμπους, οι Λοχίες Σπύρος Τταντής, Βασίλης Κρόκος, Γιώργος Γιακουμής, Παναγιώτης Θεοφίλου, Αδάμος Αδάμου, οι στρατιώτες Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου και ο Υπαστυνόμος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Η έκρηξη προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, με συνακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2009, όταν το πλοίο Monchegorsk το οποίο μετέφερε πολεμοφόδια από το Ιράν στην Συρία κατασχέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά από συσκέψεις από τις Αρχές της Δημοκρατίας ελήφθη η απόφαση όπως τα εμπορευματοκιβώτια μεταφερθούν και φυλαχθούν στην ναυτική βάση στο Μαρί.

Μεταξύ 6 και 12 Μαρτίου το φορτίο μεταφέρθηκε στην Ναυτική Βάση στο Μαρί. Συνολικά ζύγιζε 1.400 έως 1.500 τόνους, και έτσι είχε κτιστεί τσιμεντένια βάση για να μην υποχωρήσει το έδαφος.

Στις 28 Μαΐου 2009, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με επιστολή του στον Υπουργό Αμύνης, τον ενημέρωνε για τους προβληματισμούς του σχετικά με την φύλαξη του υλικού και τους κινδύνους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Στις 19 Ιουνίου 2009, το τμήμα τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας, ότι το εκρηκτικό υλικό ανήκει πλέον στην Κύπρο αφού κανένας δεν το είχε διεκδικήσει.

Τα πρώτα προβλήματα

Την νύκτα της 4ης Ιουλίου ένα από τα εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί και μετά από αυτή την εξέλιξη αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας ειδικών.

Μετά από συσκέψεις, αποφασίστηκε ότι τα παραμορφωμένα κιβώτια θα καταβρέχονται με θαλασσινό νερό.

Η φονική έκρηξη

Στις 11 Ιουλίου στις 03:40 το πρωί, εργαζόμενοι στον ηλεκτροπαραγωγό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και σήμαναν συναγερμό.

Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε, ενώ Αστυνομία και Πυροσβεστική ενημερώθηκαν και έφτασαν στον χώρο.

Στις 5:00, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τη φωτιά και τις εκρήξεις. Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση ζητώντας τη συνδρομή ελικοπτέρων για βοήθεια στην κατάσβεση της φωτιάς, ωστόσο ήταν αργά.

Στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62.

Επίσης μέρος του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Βασιλικού καταστράφηκε, ενώ υπήρχαν ζημίες σε υποδομές στην ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.