Τηλεφωνική επικοινωνία Ν.Αναστασιάδη-Μπ.Τζόνσον για Brexit, Κυπριακή ΑΟΖ και Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν.Αναστασιάδη-Μπ.Τζόνσον για Brexit, Κυπριακή ΑΟΖ και Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία τόσο για το Brexit, όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης σε απόφαση για ομαλή αποχώρηση, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα.

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον Τζόνσον σχετικά με τις τουρκικές απειλές για την Αμμόχωστο, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την εμπλοκή που προκαλεί η τουρκική πλευρά στη προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προσπάθεια αναζήτησης συνολικής λύσης του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις, στη βάση αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε ο Προδρόμου.

ΟΗΕ: Πρέπει να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλάμβανε την θέση του Οργανισμού, για το ότι πρέπει να «ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό». Η δήλωσή του έγινε σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της έναρξης της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Το μήνυμά μου είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έλθουν ταχέως σε συμφωνία στους όρους αναφοράς για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αυτή τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν. Αυτό είναι το μήνυμά μου σ’ όλους τους ηγέτες που θα συναντήσω. Είναι καιρός να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στους όρους αναφοράς, στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά. Γιατί πιστεύω σθεναρά ότι η πολιτική διαδικασία χρειάζεται να επανεκκινήσει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξήγησε ότι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και για τα μέρη. «Βλέπω αρκετή ανυπομονησία, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πρόοδος και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να καταλάβουν τα μέρη ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, τουλάχιστον στους όρους αναφοράς», συμπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.