ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Ακιντζί ισχυρίζεται ότι οι Τ/κ δεν ελέγχονται από την Άγκυρα και ότι έχουν δική τους «φωνή»

Ο Ακιντζί ισχυρίζεται ότι οι Τ/κ δεν ελέγχονται από την Άγκυρα και ότι έχουν δική τους «φωνή»

Έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταλάβει ότι το αίτημα για αποτελεσματική συμμετοχή είναι των Τουρκοκυπρίων, και όχι της Τουρκίας, και να σταματήσει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρος στα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, που είναι – όπως είπε – παράμετροι του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως εμμένει στα τρία στοιχεία που έθεσε εξ’ αρχής για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς: Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες. Μετά από δύο χρόνια που ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθούσε να αλλοιώσει το πλαίσιο αυτό, υποστήριξε, πλέον έχει καταγραφεί σε αποφάσεις του ΟΗΕ ότι πρόκειται για το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι φεύγοντας για τη Νέα Υόρκη θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ότι πάει εκεί με καλή πρόθεση και εποικοδομητικό πνεύμα για να κάνει το καλύτερο, στηρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τις συμφωνίες που έχουν προκύψει με την εργασία που έγινε μέχρι τώρα από τον ΟΗΕ. «Με αυτό το πνεύμα θα συναντηθούμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Θέλω ο «λαός» μας να ξέρει, συνέχισε, ότι αυτό που λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά πως λες και όλα είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου (στην άτυπη συνάντηση των ηγετών), μετά ήρθε η κ. Λουτ (ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ) και όλα τέλειωσαν και τότε κάτι έγινε και ο Ακιντζί έκανε πίσω, «δεν ισχύει. Στις 9 Αυγούστου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την εργασία με την κ. Λουτ. Δώσαμε το μήνυμα ότι εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ μας καλέσει σε μια τριμερή, θα το αποδεχθούμε. Και εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την εργασία».

Αναφέρθηκε και πάλι στην προχθεσινή ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, «η οποία μας πλήγωσε γιατί δυστυχώς δεν λέει την πραγματικότητα». Από την πρώτη μέρα, πρόσθεσε, δηλώνει και εμμένει σε αυτό, και θα συνεχίσει να επιμένει και στη Νέα Υόρκη, ότι για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς βασικά στοιχεία είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όλες οι συγκλίσεις που έγιναν μέχρι και το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το πλαίσιο Γκουτέρες ένα είναι, δεν έχει πολλά. Είναι αυτό της 30ης Ιουνίου. Ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να το αλλοιώσει, όχι είναι εκείνο της 4ης Ιουλίου, μετά υπήρχαν πρακτικά της 6ης Ιουλίου, αυτό, εκείνο, έτσι έλεγε, αλλά πλέον έχει καταγραφεί σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου. Γι αυτό και εμείς θέλουμε ξεκαθάρισμα. Θέλω να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.