Υπουργός Άμυνας Γαλλίας- Φλοράνς Παρλί: Θα βοηθήσουμε την Κύπρο να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Υπουργός Άμυνας Γαλλίας- Φλοράνς Παρλί: Θα βοηθήσουμε την Κύπρο να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί και το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση γαλλοκυπριακής ναυτικής άσκησης και έστειλαν μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να γίνουν οι γεωτρήσεις από TOTAL – ENI στο οικόπεδο 7 της Κύπρου.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα την συμμετοχή γαλλικής φρεγάτας σε γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι η φρεγάτα Auvergne κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας στις 10 Οκτωβρίου και ότι η φρεγάτα Lafayette «επρόκειτο να πραγματοποιήσει ασκήσεις μαζί με το κυπριακό πολεμικό ναυτικό την Κυριακή 13 Οκτωβρίου».

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί δήλωσε μέσω του Twitter ότι «γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται στα κυπριακά χωρικά ύδατα».

«Θέλουμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που ανήκουν στην κυριαρχία της», έγραψε η Φλοράνς Παρλί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρόσφατα η Αγκυρα ανέπτυξε το ερευνητικό σκάφος Yavuz στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

  • Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Από κυπριακής πλευράς επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 7, με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.