Τεχνικό πρόβλημα με το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Τεχνικό πρόβλημα με το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Μπορεί το «Γιαβούζ» να βρίσκεται στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και να επιχειρεί γεώτρηση, ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα, καθώς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

Φαίνεται και έτσι είναι πως δεν υπάρχει ακόμη η απαιτούμενη εμπειρία του προσωπικού, όπως και η αρτιότητα εξοπλισμού και αναγκαίων εξειδικευμένων υπεργολαβιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα phlilenews.com, το τουρκικό γεωτρύπανο -από την εγκατάστασή του στη συγκεκριμένη ζώνη, μέχρι και χθες- βρίσκει αρκετά ζόρια, με πολλές αιφνίδιες μετακινήσεις, που όπως όλα δείχνουν οφείλονται σε προβλήματα με τον άξονα του ίδιου του σκάφους.

Τα πιο έντονα προβλήματα, από τις 6 Οκτωβρίου που βρίσκεται το «Γιαβούζ» στο σημείο -νότια των ακτών της Κύπρου, τα αντιμετώπισε το τελευταίο Σαββατοκύριακο (19 και 20 Οκτωβρίου).

Λακτίσματα του άξονα του γεωτρύπανου, το οδήγησαν να κινείται σε κυκλική πορεία(!) με διάμετρο μέχρι και 350 μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι όποιες ενέργειες, με την προσπάθεια να ξεκινά εκ νέου χθες.

Μάλιστα, το συνοδευτικό τουρκικό σκάφος «Ερτουγκρούλ Μπέι», που βρίσκεται δίπλα στο γεωτρύπανο για σκοπούς ασφάλειας, μετακινήθηκε -ενδεχομένως και βίαια σε μια ευθεία γραμμή 600 μέτρων νοτιότερα από τη θέση του. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε χρονικά διαστήματα με σχετικά ήπιο αέρα και κυματισμό.

Πέντε νέες NAVTEX από την Τουρκία σε κυπριακή ΑΟΖ, Καστελόριζο και Λήμνο1

Στο μεταξύ μεγάλες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεσμεύουν οι Τούρκοι με νέες NAVTEX που εξέδωσαν και τίθενται σε ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 26 του Οκτώβρη.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις της, η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κοντά σε Λήμνο, Καστελόριζο, καθώς σε μεγάλη έκταση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μία NAVTEX «δεσμεύει» θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για βολές του τουρκικού Ναυτικού που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη στις 19:00 έως την Πέμπτη στη 01:00.

Μία δεύτερη NAVTEX αναφέρεται σε ναυτικά γυμνάσια σε περιοχή, και πάλι, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι ασκήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 15:00 την ίδια ημέρα.

Στη συνέχεια, η Τουρκία δέσμευσε με άλλες 3 NAVTEX, θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.