ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κυπριακή ΑΟΖ: Έρχεται «μπαράζ» γεωτρήσεων μέσα στο 2020 (φωτο)

Κυπριακή ΑΟΖ: Έρχεται «μπαράζ» γεωτρήσεων μέσα στο 2020 (φωτο)

Η κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να πάρει «φωτιά» το 2020, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, του χρόνου θα πραγματοποιηθούν, βάσει των προγραμματισμών, αρκετές γεωτρήσεις.

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι αδειοδοτημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αναμένεται να βάλουν μπροστά τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, μια εξέλιξη που είναι αρκετά πιθανό να ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Τι αναφέρουν οι εταιρείες

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Reporter Κύπρου, το 2020 θα είναι έτος γεωτρήσεων σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αδειοδοτημένων στην ΑΟΖ εταιρειών.

Ήδη βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει η κοινοπραξία ENI-TOTAL, την ώρα που η ExxonMobil, ανακοίνωσε άλλες δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στον «Γλαύκο» και ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση και η κοινοπραξία DELEK-SHELL-Noble Energy, στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ειδικότερα, η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤAL προετοιμάζεται ώστε να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως αρχές του 2020, γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων που ανέλαβε τη διαχείριση.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ότι ENI και TOTAL θα πραγματοποιήσουν επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης γεώτρησης.

Η κοινοπραξία στα επτά οικόπεδα

Συνολικά, η συγκεκριμένη κοινοπραξία δραστηριοποιείται σε επτά οικόπεδα της ΑΟΖ, το δύο, το τρία, το έξι, το επτά, το οκτώ, το εννέα και το έντεκα. Προτεραιότητα, πέραν της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδα έξι, δίνεται στη γεώτρηση στο οικόπεδο τρία, η οποία δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το SAIPEM 12000, αλλά και στη γεώτρηση εντός του οικοπέδου επτά. Συνολικά εντός του 2020, η κοινοπραξία προγραμματίζει συνολικά πέντε γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται, πως εντός του οικοπέδου 7 βρίσκεται τους τελευταίους μήνες και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση. Το Yavuz διενεργεί γεώτρηση στη βόρεια πλευρά του τεμαχίου, ενώ η γεώτρηση της κοινοπραξίας θα διενεργηθεί στη νότια πλευρά, όπου σύμφωνα με τις τρισδιάστατες αναλύσεις που έγιναν, κρύβει σημαντικά κοιτάσματα.

Με βάση τα νέα συμβόλαια που υπέγραψε η κοινοπραξία με το Υπουργείο Ενέργειας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με το ίδιο ποσοστό (50%) στο οικόπεδο 7, ενώ διαχειρίστρια εταιρεία, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα είναι η ΕΝΙ.

Συγκεκριμένα η ΕΝΙ παραμένει διαχειρίστρια, με ποσοστό 60% στο τεμάχιο 2, 50% στο τεμάχιο 3 και 60% στο τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε κάθε τεμάχιο.

Δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις η ExxonMobil

Όσον αφορά το οικόπεδο 10, εντός του 2020 αναμένεται να διενεργηθούν δύο γεωτρήσεις που θα επιβεβαιώσουν την τεράστια ανακάλυψη, στο κοίτασμα «Γλαύκος».

Η ExxonMobil, ήδη προχωρεί, για να λάβει τις απαιτούμενες άδειες που θα τις επιτρέψουν να επιστρέψει και να ξεκινήσει τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Στόχος της ExxonMobil, η οποία είναι διαχειρίστρια στο εν λόγω οικόπεδο, που διατηρεί ποσοστό και η Qatar Petroleum, είναι να προσδιοριστεί το μέγεθος της εμπορικής εκμετάλλευσης του.

Επιβεβαιωτική και στην «Αφροδίτη»

Τέλος, πολύ πιο προχωρημένα (σ.σ. αν και σημειώθηκε τεράστια καθυστέρηση), είναι τα δεδομένα αναφορικά με το οικόπεδα 12 και το κοίτασμα «Αφροδίτη». Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Noble, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να διενεργηθεί η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που θα είναι παράλληλα και γεώτρηση παραγωγής, εντός των επόμενων 18 μηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε στη συμβασιούχο κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών, βασίζεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση που θεωρήθηκε ως η βέλτιστη. Το αέριο, δηλαδή, θα μεταφερθεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου και ακολούθως θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και άλλες αγορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.