Η Τουρκία καταγγέλλει Ελλάδα και Κύπρο στον ΟΗΕ για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της… Κύπρου!

Η Τουρκία καταγγέλλει Ελλάδα και Κύπρο στον ΟΗΕ για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της… Κύπρου!

Σε μια πρωτοφανούς θρασύτητας και πονηριάς ενέργεια προχώρησε η Άγκυρα σε συνεργασία με το Ψευδοκράτος καθώς κατήγγειλαν στον ΟΗΕ Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις του «εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»!

Δηλαδή επί της ουσίας, η Άγκυρα διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ ότι τα δύο ελληνική κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου κάνουν «παραβιάσεις» στην…. Κύπρο, αφού δεν υπάρχει άλλη νόμιμη κρατική οντότητα στο νησί.

Αναφέρονται σε εισόδους και εξόδους ελληνικών κυρίως αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας μεγάλο μέρος του οποίου η Άγκυρα έχει ορίσει ως εναέριο χώρο του Ψευδοκράτους.

Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί να δώσει εικόνα «νόμιμης κρατικής υπόστασης» στο Ψευδοκράτος και να εμπλέξει τον ΟΗΕ σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων ενάντια στο δικαίωμα της ΠΑ να πραγματοποιεί ασκήσεις στην Κύπρο.

Στις παραβιάσεις οι Τούρκοι αναφέρουν κυρίως πτήσεις ελληνικών C-130, C-12A,C 27J, αλλά και την πτήση του κυβερνητικού EMB-135 στις 23 Ιουλίου στη Λευκωσία

Η επιστολή η οποία κατατέθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου έχει ημερομηνία 31 Οκτωβρίου και υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους Ι. Κορουκογλου και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του ΣΑ του ΟΗΕ την 4η Νοεμβρίου (A/74/521–S/2019/853 )

Είναι σαφές ότι την απόφαση για να γράψουν αυτές τις πονηρές ασυναρτησίες στην επιστολή, την πήραν μετά την άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» όταν ελληνικά F-16 έφτασαν απαρατήρητα από τους Τούρκους στην Κύπρο και βομβάρδισαν εικονικά κατά το σενάριο της άσκησης, θέσεις του τουρκικού κατοχικού Στρατού.

Τα ελληνικά F-16 πέταξαν ξυστά πάνω από τα τουρκικά γεωτρύπανα όπως και τις φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού που τα συνοδεύουν και αυτό ήταν που εξόργισε την Άγκυρα περισσότερο και από το γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά και «βομβάρδισαν» θέσεις του εχθρού.

Τα τρία F-16 απογειώθηκαν από τη Σούδα και πετώντας πολύ χαμηλά – γύρω στα 500 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας – για να μην γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ, έφτασαν στην Κύπρο και πέρασαν χαμηλά, ανάμεσα από τα τουρκικά γεωτρύπανα της Άγκυρας όπως αναφέρει το STAR.

Το ΦΑΤΙΧ, δυτικά της Κύπρου και το ΓΙΑΒΟΥΖ, στο οικόπεδο 7. Μόνο τότε οι Τούρκοι κατάλαβαν τι συνέβαινε και φυσικά πανικοβλήθηκαν γιατί δεν είχαν καταφέρει να τα εντοπίσουν έγκαιρα.

Aυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως η Άγκυρα στην επιστολή της αναφέρει πως στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ανεξάρτητα αυτοδιοικούμενα κράτη» ενώ αποστέλλεται σε έναν οργανισμό που αναγνωρίζει μόνο τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία!

Η επιστολή είναι η εξής και την δημοσιεύει το liberal.gr:

«Μετά από οδηγίες της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μεταξύ 4 Ιουνίου και 8 Οκτωβρίου 2019 από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση . Αυτές οι προκλητικές δράσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοικησης προκαλούν σοβαρή ανησυχία και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Τέτοιες προκλητικές ενέργειες αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών επιβατών. Είναι απαράδεκτο το αεροσκάφος που αναγράφονται στο υπόμνημα να μην απαντά στις ραδιοφωνικές κλήσεις του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ερκάν, πάνω από τη διεθνή συχνότητα έκτακτης ανάγκης (121,5 MHz), με σαφή παραβίαση των κανόνων της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα Κράτη στην Κύπρο, κάθε ένα από τα οποία ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία στο αντίστοιχο έδαφός του, και ότι οι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μπορεί να γίνουν μόνο με την πλήρη γνώση και την άδεια των αρμόδιων αρχών του κράτους μας.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικών πληροφοριών εντός του δικού της εθνικού εναέριου χώρου.

Με το παρόν διαμαρτυρόμαστε, με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο, για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, καθώς και για τις παραβιάσεις από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα των διεθνών κανόνων και κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, και τους καλούμε να σταματήσουν τις προκλήσεις τους. Καλούμε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να μην ανεχθούν αυτές τις προκλητικές ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή μας και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών επιβατών. Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή και το συνημμένο να κυκλοφορσουν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου ασφαλείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ισμετ Κορούκογλου»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.