Λευκωσία: Τι συμβαίνει με τις αφίσες κατά της Ε.Φ. και της Αστυνομίας;

Λευκωσία: Τι συμβαίνει με τις αφίσες κατά της Ε.Φ. και της Αστυνομίας;

Αφίσες κατά της Αστυνομίας Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του Δήμου Λευκωσίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην παλιά πόλη, όπως στην πλατεία Φανερωμένης και στην Οδό Ονασαγόρου. Επίσης, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για «δαιμονοποίηση» των μεταναστών μέσα από τις περιπόλους «στην νότια παλιά Λευκωσία», όπως γράφουν.

Ο λόγος οι κοινές περιπολίες αστυνομίας-στρατού, με σκοπό την πάταξη λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου που διενεργείται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Ενάντια σε αυτό το μέτρο Αστυνομίας-Ε.Φ, που σκοπό έχει την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών τοποθετήθηκε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως τον «ανησυχεί πάρα πολύ η στρατιωτικοποίηση που επιχειρείται της παλιάς Λευκωσίας» και θεωρεί πως τα μέτρα «κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση» και «θα διώξουν τουρίστες», χωρίς να επιλύσουν «κανένα απολύτως πρόβλημα». Πρόσθεσε πως η προσέγγιση θα έπρεπε να ήταν προς τη δημιουργία μουσείων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων «όχι να κυκλοφορούμε με Εθνική Φρουρά και Αστυνομία ως εάν να είμαστε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Να σημειωθεί πως οι μικτές αστυνομικο-στρατιωτικές περιπολίες γίνονται ακριβώς στις περιοχές δίπλα από την κατεχόμενη Λευκωσία, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί καμιάς μορφής «συνοριοφυλακή», καθώς δεν υπάρχουν «σύνορα», όπως βεβαίωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στις αρχές του μήνα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε στο SigmaLive πως δεν πρόκειται για «στρατιωτικοποίηση» ή «στρατοκρατία» και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Εξήγησε πως τα περίπολα της Πράσινης Γραμμής αποτελούνται από ένα αστυνομικό και ένα στρατιωτικό κάθε φορά. Εκκινούν από το παλιό ΤΑΕ στην Πύλη Πάφου και καταλήγουν στο παλιό Δημαρχείο.

Η Αστυνομία έλαβε, μεταξύ άλλων, υπόψη και τους ανθρώπους τους οποίους επηρεάζονται άμεσα από τα αυξανόμενα προβλήματα της περιοχής. Πολίτες εξέφρασαν παράπονα για τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, της αύξησης της εγκληματικότητας και την συγκέντρωση προσώπων που προκαλούν ανησυχία στο κοινό. Τα μέτρα στοχεύουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

Γι’ αυτό, τόνισε ο Εκπρόσωπος, οι πολίτες που τους αφορά άμεσα, αγκάλιασαν τα μέτρα και τα στηρίζουν.

Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα αρχές Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε πως εντοπίζονται προβλήματα «γκετοποίησης» και γι’ αυτό θα υπάρχουν «περίπολα της αστυνομίας και του στρατού, ταυτόχρονα», από το απόγευμα, κάθε μέρα, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και να αποτραπούν «ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.