Κυπριακά ΜΜΕ: Το «Γιαβούζ» κλέβει κοίτασμα από την κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακά ΜΜΕ: Το «Γιαβούζ» κλέβει κοίτασμα από την κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, οι προκλήσεις της Τουρκίας πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Όπως αναφέρεται, η έκτη κατά σειρά γεώτρηση της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός από παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά «κανονική κλοπή».

Η επιλογή της Άγκυρας να στείλει το «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι καθόλου τυχαία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Πρόκειται για τον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1» για τον οποίο η εταιρία ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες έρευνες και έχει εξασφαλίσει άδειες από την κυπριακή κυβέρνηση από τα τέλη του 2018.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί έναν από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για τον οποίο οι δύο εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη όλες τις απαραίτητες έρευνες με χρήση υποβρυχίων ρομπότ και έχουν ληφθεί δείγματα από τον βυθό.

Πρόκειται για τον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» (η Τουρκία τον έχει ονομάσει Λευκωσία 1) και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού. Στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επιλέγηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΝΙ σε απόρρητη έκθεση αναφέρει ότι λαμβάνεται υπόψη η «περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων». Μάλιστα, εξασφάλισε και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες από τις κυπριακές υπηρεσίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Άγκυρα διαθέτει παλιότερα στοιχεία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τα συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρεί με το Γιαβούζ γεώτρηση ακριβώς με τα ίδια δεδομένα. Ο «Φιλελεύθερος», πάντως, αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει συλλέξει στοιχεία τα οποία δεν είναι επικαιροποιημένα καθώς από το 2017 η ΕΝΙ φαίνεται ότι έχει αλλάξει σχέδια για τον «Ερατοσθένη». «Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ, ενώ είχε εξασφαλίσει τις άδειες για τη γεώτρηση, είχε ενημερώσει την Κυπριακή πλευρά ότι δεν θα προχωρούσε στον στόχο αυτό, πριν μελετήσει τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων (όπως στο «Καλυψώ», την «Ανθία» και τον «Γλαύκο», λόγω του ότι είχε εντοπίσει συνολικά εντός του τεμαχίου «8» τέσσερις συνολικά στόχους τύπου «Ζορ» με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ο καθένας, οπότε ήθελε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα δεδομένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.