Κύπρος – Εθνική Φρουρά: Αναβαθμίζει τα Exocet – Προμηθεύεται νέο βλήμα κατά σκαφών επιφανείας!

Κύπρος – Εθνική Φρουρά:  Αναβαθμίζει τα Exocet – Προμηθεύεται νέο βλήμα κατά σκαφών επιφανείας!

Αναβαθμίζει την αμυντική της ικανότητα η Κύπρος ενισχύοντας σημαντικά την άμυνα των ακτών της. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες η ναυτική διοίκηση της Εθνικής Φρουράς προχωρά σε δύο σημαντικές κινήσεις:

Πρώτη η αναβάθμιση των αντιπλοϊκών βλημάτων Exocet MM-40 block II που διαθέτει ήδη και δεύτερον η προμήθεια βλήματος μικρής ακτίνας για την προσβολή σκαφών επιφανείας.

Η ναυτική διοίκηση της Εθνικής Φρουράς διαθέτει 3 συστοιχίες των βλημάτων Εxocet block II και τώρα τους αναβαθμίζει στην έκδοση block III επεκτείνοντας σημαντικά την ακτίνα προσβολής των βλημάτων.

Ανάλογη εργασία είχε πραγματοποιήσει και το γαλλικό Ναυτικό το 2008 όταν είχε αναβαθμίσει 45 βλήματα block II στο επίπεδο block III και τα βλήματα είχαν παραδοθεί την περίοδο 2011-2012.

Το τελευταίο προσφέρει πάνω από διπλάσια εμβέλεια (από τα 72 χλμ. στα 180 χλμ.) σε σχέση με το block II, νέο ενεργό ερευνητή στην μπάντα J και νέο ισχυρότερη πολεμική κεφαλή.

Η επέκταση της εμβέλειας στα 180 χλμ. θα δώσει στην Εθνική Φρουρά πραγματικά ένα όπλο με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Σε ότι αφορά την προμήθεια βλήματος εδάφους-επιφανείας μικρής εμβέλειας εδώ δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τον ακριβή τύπο του βλήματος.

Με δεδομένο ότι και αυτό το βλήμα θα προέρχεται από την Γαλλία (δηλαδή MBDA) οι πιθανότητες επικεντρώνονται είτε στο Marte, είτε στο νέο Sea Venom.

Το Marte έχει εμβέλεια μεταξύ 10 και 25 χλμ. (ανάλογα της έκδοσης) αναπτύσσει ταχύτητα 0,8-0,9 mach, και φέρει πολεμική κεφαλή 70 χλγρ.

Το σύστημα προσφέρεται σε έκδοση εδάφους-επιφανείας και πιθανότερη προσθήκη είναι αυτή της έκδοσης Sea Killer Mark 2 ή της Marte 2N.

Από τη άλλη πλευρά το Sea Venom είναι ένα αγγλογαλλικό πρόγραμμα για ένα ελαφρύ βλήμα κατά σκαφών επιφανείας και είναι γνωστό στην γαλλική ονοματολογία ως ANL (Anti-Navire Léger).

Το βλήμα έχει εμβέλεια 20 χλμ. πολεμική κεφαλή 30 χλγρ. και ταχύτητα υψηλή υποηχητική.

Από εκεί και πέρα εξετάζονται και άλλες λύσεις για βλήματα μικρής εμβέλειας σε έκδοση κατά σκαφών επιφανείας από βάσεις στην ξηρά όπως το σουηδικό RBS15, το ALAS από τη Σερβία ή το ισραηλινό Luz.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.