ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αντίδραση Κύπρου για Αμμόχωστο: «Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα»

Αντίδραση Κύπρου για Αμμόχωστο: «Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα»

Την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, σχετικά με το πιθανολογούμενο «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της περιοχής, Σίμος Ιωάννου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατήγγειλε ότι οι τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα έχουν «διπλό σκοπό».

«Αφενός να βάλουν βόμβα στις προοπτικές διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, αφετέρου την υποστήριξη των υποψηφιοτήτων του Τατάρ και του Οζερσάι», εν όψει των προεδρικών εκλογών στο Ψευδοκράτος, στις 12 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς της Αμμοχώστου προβλέπει ότι η περίκλειστη και αποκλεισμένη πόλη, η οποία βρίσκεται στα Κατεχόμενα, μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους «πραγματικούς κατοίκους της».

Το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα Κατεχόμενα, υποστήριξε ότι τα Βαρώσια (σ.σ. Αμμόχωστος) αποτελούν έδαφος του Ψευδοκράτους και πρέπει επιτέλους να ανοίξουν.

«Και η υπομονή και η αναζήτηση λύσης και η καλή πρόθεση έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος» φέρεται να δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

«Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμμόχωστος παραμένει αποκλεισμένη και περίκλειστη, όπως ακριβώς ορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση «ανοίγματος» – κυρίως, για τουριστικούς σκοπούς – της πόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ζήτημα, μάλιστα, είχε ανακινηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας αλλά και την επαναβεβαίωση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.