Κύπρος: Εν μέσω προστατευτικών μέτρων τιμήθηκε η επέτειος για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Κύπρος: Εν μέσω προστατευτικών μέτρων τιμήθηκε η επέτειος για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Η Κύπρος τιμά σήμερα την 65η επέτειο την έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), την 1η Απριλίου 1955. Ενός αγώνα που στόχο είχε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο οποίος δεν ευοδώθηκε και το 1959 επετεύχθη ο συμβιβασμός της Ανεξαρτησίας. Μια ανεξαρτησία με χορό Σύνταγμα και υπερπρονόμια στην τουρκοκυπριακή μειοψηφία του 18%.

Σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατέθεσε στεφάνι στα “Φυλακισμένα Μνήματα” όπου βρίσκονται οι τάφοι αγωνιστών της ΕΟΚΑ που εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού ή σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Τα μνήματα βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, δίπλα από την αίθουσα που γινόντουσαν οι εκτελέσεις δια απαγχονισμού. Οι Βρετανοί έθαβαν εκεί τους αγωνιστές για να αποφύγουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δημόσιες κηδείες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως σήμερα είναι μέρα τιμής για τους ελευθερωτές, αλλά και η ώρα της περισυλλογής και αυτοκριτικής για όλους εμάς που φέρουμε το βάρος της ευθύνης να παραδώσουμε στη νέα γενιά αυτό που παραλάβαμε από τους αθάνατους της ΕΟΚΑ.

Σε γραπτή δήλωση αναφέρει πως το όραμα, οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, ας γίνουν, μέσα από την πίστη και την αρραγή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, η δύναμη για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων. Σημειώνει πως τιμούμε σήμερα τους αρχηγούς του έπους, τον εθνάρχη Μακάριο και τον στρατηγό Διγενή, τιμούμε τα παλληκάρια της Οργάνωσης που έδωσαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, όσους παραμένοντας ασύλληπτοι με την καθολική στήριξη του Ελληνισμού της Κύπρου, απάλλαξαν τη μικρή μας πατρίδα από τον αγγλικό ζυγό.

«Καθήκον δικό μας δεν είναι μόνο η δια λόγων απόδοση τιμής, αλλά η δι’ έργων ανταπόδοση αυτών που τους χρωστούμε. Μας παρέδωσαν μια πατρίδα ελεύθερη και εμείς φανήκαμε ανάξιοι να την υπηρετήσουμε. Το εγώ επικράτησε του εμείς, ο διχασμός και η εθνοκαπηλεία επέτρεψε στη Χούντα των Αθηνών τη διάπραξη μιας προδοσίας με καταστροφικές συνέπειες, ανάλογες της Μικρασιατικής τραγωδίας», αναφέρει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως η πατρίδα μας, εδώ και 45 χρόνια βιώνει το καθεστώς της κατοχής μεγάλου μέρους της, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους. «Η Τουρκία είναι και πάλι παρούσα με χιλιάδες κατοχικό στρατό και έποικους. Τα τετελεσμένα παγιώνονται, ενώ η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται νέες ασύμμετρες απειλές. Το χρέος και ο στόχος όλων είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της χώρας. Ένα χρέος που θα πραγματωθεί μόνο μέσα από την ενότητα, τον αλληλοσεβασμό, τον πραγματισμό και την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατάθεση στεφάνου στα “Φυλακισμένα Μνήματα” έγινε χωρίς επισημότητες και παρουσία κόσμου, λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.