ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κύπρος: Έτσι γίνεται στο δρόμο το τεστ για τον κορωνοϊό (βίντεο)

Κύπρος: Έτσι γίνεται στο δρόμο το τεστ για τον κορωνοϊό (βίντεο)

Ένας από τους τρόπους ανεύρεσης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο είναι το drive in chek up που πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις μεγάλες επαρχίες, όπου εντεταλμένα κλιμάκια του υπουργείου με ειδικές στολές και μάσκες, πραγματοποίησαν εκατοντάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους εντελώς δωρεάν.

Την εμπειρία του αυτή μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους στο Facebook ο Γιάννης Ζαχαριάδης καθηγητής Μηχανολόγος Μηχανικός Τεχνικής Σχολής στην Πάφο.

«Η Πάφος είναι η επαρχία της Κύπρου, όπου αυτή την στιγμή, έχει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Έτσι μετά από απόφαση της κυβέρνησης έγιναν κάποιοι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό» εξηγεί ο Γιάννης Ζαχαριάδης.

Και συνεχίζει: «Με πήραν τηλέφωνο το Σάββατο από το υπουργείο υγείας της Κύπρου, όπως μου εξήγησαν, ως τυχαία επιλογή χωρίς κριτήρια αν ανήκω δηλαδή σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν σχετίζομαι επαγγελματικά με κόσμο και με κάλεσαν για έλεγχο. Δεν ξέρω αν ήταν κάτι υποχρεωτικό ή στην περίπτωση που δεν εμφανιζόμουν ποιες θα ήταν οι κυρώσεις, ωστόσο σαν μέτρο ήταν σωστό και μπράβο σ αυτούς που το σκέφτηκαν».

Το ραντεβού δόθηκε την Δευτέρα μεταξύ 12:00 με 14:00 στο ιστορικό μέγαρο της Πάφου:

«Όπως κατάλαβα κάθε επαρχία διαθέτει ένα μέρος στο οποίο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αυτοί. Στην Πάφο παραχωρήθηκε μια παλιά ιστορική οικία πρώην δημάρχου, η οποία διαθέτει δύο εισόδους με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχουν κλιμάκια των υγειονομικών αρχών με στολές και μάσκες.

Υπήρχε αστυνομία που ρύθμιζε την κυκλοφορία, ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη διαδικασία που θύμιζε drive in chek up. Έμπαινες με το αυτοκίνητο σου οι πρώτοι υγειονομικοί έγραφαν σε κομπιούτερ όλα τα στοιχεία σου και στο επόμενο στάδιο γινόταν ο έλεγχος.

Σου ζητούσαν αριθμό ταυτότητας, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και οικογενειακή κατάσταση αν είσαι παντρεμένος ή όχι. Στην επόμενη φάση επιβεβαίωνες τον αριθμό ταυτότητας και ξεκινούσε μετά η διαδικασία, όπου με την ειδική μπατονέτα έπαιρναν δείγμα από την μύτη».

Στόχος των αρχών μέσα από το drive in chek up είναι να εντοπίζουν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του πληθυσμού:

«Θεωρώ πως όσο υπάρχουν τεστ θα το κάνουν. Πιστεύω πως με τον τρόπο αυτό θέλουν να βγάλουν κάποια στατιστικά στοιχεία για τα άτομα που μπορεί να είναι φορείς και να μην το γνωρίζουν. Ναι μεν ακούμε για τα κρούσματα που αυξάνονται, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι οι εν δυνάμει φορείς, που δεν το γνωρίζουν, οπότε αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να υπάρξει και αυτό το ποσοστό».

Σχετικά με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού που εφαρμόζονται, η Κύπρος όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζαχαριάδης έχει περάσει σε μια δεύτερη φάση:

«Εδώ έχουν πάρει και δεύτερα μέτρα προστασίας, ακόμα πιο σκληρά. Πλέον μόνο μια φορά την ημέρα επιτρέπεται να βγαίνουμε από το σπίτι. Στέλνεις το πρώτο μήνυμα όλα είναι οκ, στο δεύτερο σου λέει πως δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Και στους δρόμους έχουν εντατικοποιηθεί επιπλέον οι έλεγχοι, που είναι πιο αυστηροί κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και τα πρόστιμα είναι πιο υψηλά αφού από 150 ευρώ πήγαν στα 300 ευρώ».





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο είναι 465 περιλαμβανομένων των δέκα στις Βρετανικές Βάσεις και οι νεκροί 9.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.