Αμυντική αναβάθμιση της ελεύθερης Αμμοχώστου: Σκάφη του κυπριακού Ναυτικού στη Μαρίνα Αγίας Νάπας

Αμυντική αναβάθμιση της ελεύθερης Αμμοχώστου: Σκάφη του κυπριακού Ναυτικού στη Μαρίνα Αγίας Νάπας

Σημαντική πολιτική και αμυντική αναβάθμιση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και ενίσχυση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στην νέα Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Η χθεσινή, 21 Μαΐου 2020, παρουσία σκαφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς αποτελεί θετική εξέλιξη για την άμυνα της νοτιοανατολικής Κύπρου. Η ναυτική παρουσία σε αυτή την νευραλγική περιοχή είναι σημαντική αφού το ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο αποτελεί το νοτιοανατολικότερο χερσαίο άκρο της Κύπρου, των κρατών του Ελληνισμού αλλά και της Ευρώπης.

Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τα Κοκκινοχώρια θεωρούνται «ακριτική» περιοχή, όχι μόνο λόγω γεωγραφίας, αλλά και λόγω της απομόνωσής τους από τις υπόλοιπες περιοχές όπου ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς παρεμβάλλεται από δυσμάς η βρετανική βάση Δεκέλειας και από βορρά η βρετανική βάση Αγίου Νικολάου και ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «SigmaLive», ο Υποναύαρχος ε.α. Κώστας Φυτιρής, πρώην Διοικητής του ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης) και νυν Διευθυντής της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τόνισε την σημασία της Μαρίνας.

Ο κ. Φυτιρής δεν θεωρεί πως αποτελεί απλώς ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά ότι «είναι τό βήμα» διότι μέσω της Μαρίνας Αγίας Νάπας η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 1974, αποκτά επίσημο σημείο εισόδου στην Δημοκρατία.

«Πέραν από την εμπορική και την οικονομική αξία, με δεδομένο ότι η οικονομία και η ασφάλεια είναι αλληλένδετα και ο ένας πυλώνας στηρίζει τον άλλο, η Μαρίνα είναι στη διάθεση όλων των υπηρεσιών του κράτους για όλα τα θέματα ασφάλειας και οποιασδήποτε άλλης υποστήριξης επιχειρήσεων, έρευνας και διάσωσης», ανέφερε ο Διευθυντής της Μαρίνας.

«Για μας η χθεσινή ημέρα ήταν πάρα πάρα πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο κ. Φυτιρής, «διότι δοκιμάστηκε η Μαρίνα όσον αφορά τις δυνατότητες και από το μεγαλύτερο πλοίο του Ναυτικού που είναι 65 μέτρα, αλλά και από την άλλη πλευρά εδοκιμάστηκε η Μαρίνα και από πλευράς Ναυτικού για να γνωρίζουν ότι υπάρχει περιοχή, μια υποδομή, ένας χώρος ο οποίος μπορεί να τους υποστηρίξει σε ότι χρειαστούν.»

Διευκρίνισε πως μόνιμη παρουσία Πολεμικού Ναυτικού δεν θα υπάρχει, υπάρχει όμως μόνιμη παρουσία κλιμακίου της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας (Λ&ΝΑ).

Στην είσοδο της Μαρίνας υπάρχει κυβερνητικό κτίριο στο οποίο στεγάζει την Λ&ΝΑ και την Υπηρεσία Αλλοδαπών & Μετανάστευσης (ΥΑΜ) καθώς και γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Τελωνείων. Επιπλέον, η Μαρίνα έχει υποδομές «έξυπνης μαρίνας» («smart marina») με υψηλής τεχνολογίας συστήματα ασφάλειας.

Δηλώσεις για την αμυντική διάσταση του όλου έργου έκανε και ο κ. Σταύρος Καραμοντάνης, ιδιοκτήτης και Γενικός Διευθυντής (CEO) της εταιρείας M.M. Makronisos Marina.

Ο κ. Καραμοντάνης πιστεύει πως παρά την τεράστια συνεισφορά της επαρχίας Αμμοχώστου στο ΑΕΠ της Κύπρου μέσα από τον τουρισμό, η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη για χρόνια από μεγάλα έργα υποδομής.

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ένα τέτοιο μεγάλο έργο «το οποίο είναι επιχειρηματικό στην τελική του ουσία όμως έχει αναβαθμίσει απίστευτα την περιοχή, έχουν γίνει και άλλες επενδύσεις και όσον αφορά το θέμα της επικράτειας της Κύπρου ή θέματα επιχειρησιακά έρχεται να συνδράμει».

Μιλώντας στο «SigmaLive» είπε πως «η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, ως επίσημο σημείο εισόδου στην ΚΔ, προσφέρει τη δυνατότητα άφιξης πλοίων ή σκαφών ψυχαγωγίας στην περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου.»

Εξήγησε δε πως «το Ναυτικό μας μπορεί να στηριχτεί στις υπηρεσίες της Μαρίνας στον προγραμματισμό του έτσι ώστε να νιώθει ότι μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες του στην περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας λόγω της Πράσινης Γραμμής.»

Ένα πάγιο επιχειρήμα πολλών που αντιτίθενται στην στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως μια τέτοια πολιτική θα «τρομάξει τους τουρίστες» και θα «διώξει τους ξένους».

Ο συλλογισμός τους εδράζεται στην άποψη πως η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να ταυτιστεί με την αμυντική αναβάθμιση του τόπου. Όταν θέσαμε ευθέως το ερώτημα στον κ. Καραμοντάνη, εάν η παρουσία του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για κάποιον επενδυτή ή τουρίστα, μας απάντησε:

«Κατ’ αρχάς, η Μαρίνα όπως είναι σχεδιασμένη δεν δίνει αυτή την εικόνα. Αντιθέτως όμως, όταν έχεις και μια επίσκεψη από το Ναυτικό και έχεις κάποιο πολεμικό πλοίο μέσα, εγώ λέω ότι εμπνέει και μια άλλη ασφάλεια και δεν πάει ο νους μου εμένα προσωπικά στο κακό.

Εμένα, προσωπικά, όπως έχω σταθμευμένα εκεί την Λιμενική Αστυνομία, εγώ χαίρομαι που την βλέπω, από την άλλη δεν θα γίνει η Μαρίνα ναυτική βάση, αλλά αν κατά καιρούς έρχονται τα πολεμικά σκάφη για να μείνουν για κάποιες νύχτες, εγώ το θεωρώ και πολύ ενδιαφέρον και καθόλου ενοχλητικό.»

Όπως ανέφερε χθες το «Famagusta News», η Μαρίνα Αγίας Νάπας, που πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί όλους του τύπους πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Πολεμικού Ναυτικού και η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο εκπαίδευσης και εξοικείωσης των πληρωμάτων με τους διαθέσιμους λιμενικούς χώρους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στη δραστηριότητα ήταν τα σκάφη των ΟΥΚ “ΝΗΡΕΑΣ” 1 και Π.Π “ΤΣΟΜΑΚΗΣ”, Π.Π “ΓΕΩΡΓΙΟΥ”, ΠΑΘ “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” και Π.Π “ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ”. Τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους των σκαφών της Μαρίνας Αγίας Νάπας και να διαπιστώσουν από κοντά τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται για τον ανεφοδιασμό καυσίμων, επισκευών κλπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.