Το παρασκήνιο της «άρσης» του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο: Γιατί είναι μόνο για μη θανατηφόρα όπλα και μόνο έναν χρόνο

Το παρασκήνιο της «άρσης» του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο: Γιατί είναι μόνο για μη θανατηφόρα όπλα και μόνο έναν χρόνο

Οι ΗΠΑ χθες ήραν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μόνο για μη θανατηφόρα όπλα και για μόνο έναν χρόνο.

Η άρση του εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που πέρασε από την ολομέλεια της Γερουσίας, θα έχει ισχύ για ένα χρόνο, θα αφορά μόνο τα μη θανατηφόρα όπλα (τέιζερ, γκλοπ, σπρέι πιπεριού, ραντάρ) και θα πρέπει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Με λίγα λόγια οι αμυντικές δυνατότητες δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία δεν προβλέπεται να αυξηθούν στο προσεχές μέλλον, με τρόπο που να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Η μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο, το οποίο είχε επιβληθεί το 1987, επιτεύχθηκε έπειτα από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC.

Την απόφαση, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε σχετικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ και υφυπουργός για στρατιωτικές υποθέσεις Μάικ Μίλερ σημειώνοντας ότι η άρση του εμπάργκο θα είναι μερική αφού θα ισχύει μόνο για έναν χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης, και θα αφορά «μη φονικά» συστήματα.

Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσαν ότι η προσέγγιση στο θέμα αυτό θα είναι βήμα με βήμα, και δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε κάποια ρωσική κινητικότητα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να κάνουν το παραπάνω βήμα δηλαδή να άρουν οριστικά το εμπάργκο για όλα τα όπλα, καθώς φοβήθηκαν πως κάτι τέτοιο θα εξαγρίωνε τους Τούρκους, ενώ θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ισορροπία στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό κάνοντας μία λύση ακόμα πιο δύσκολη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού εξοπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί casus belli για την Τουρκία, όπως είχε φανεί και από την υπόθεση των S-300. Αυτή η διαχρονική στάση της Άγκυρας έχει τη σιωπηρή συμφωνία των Αμερικανών.

Αν οι ΗΠΑ επέτρεπαν την πώληση θανατηφόρων όπλων θα ήταν σαν να εγγυώνται απέναντι στις τουρκικές απειλές πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να εξοπλίσει τον εαυτό της κάτι που δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν, αφού έχουν δείξει με την μέχρι τώρα στάση τους πως θεωρούν ότι το κυπριακό πρέπει να κλείσει προς όφελος της Τουρκίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.