ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου – Σκληρή αντίδραση της Ρωσίας

Η αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου – Σκληρή αντίδραση της Ρωσίας

Πρώτη είδηση στα ρωσικά ΜΜΕ αποτελεί η απόφαση της Εκκλησίας της Κύπρου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σίγμα στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα, το ρωσικό Πατριαρχείο εξέφρασε την λύπη του, ενώ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην απόφαση να σταματήσει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Σίγμα, Κυριάκο Πενηνταέξ, υπήρξε αντίδραση από Ουκρανική Εκκλησία. Είναι, εξάλλου, αυτή που επωφελείται άμεσα από την απόφαση του Μακαριώτατου.

Σε ανακοίνωσή της, εκφράζει ικανοποίηση και ευχαριστεί προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκέφαλου. Ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο, εκφράζει σε tweet του και ο Αρχιεπίσκοπος Aμερικής, Ελπιδοφόρος.

Να σχολιάσουμε ότι η απόφαση αυτή ίσως έρχεται στην πιο ακατάλληλη ώρα από την στιγμή που η ρωσική παρέμβαση στην αντιπαράθεση της Λευκωσίας με την Άγκυρα θα ήταν καταλυτική. Κινήσεις σας αυτές μπορεί να αποβούν αρνητικές στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι προεκτάσεις της απόφασης

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, καλεσμένος στις Τομές στα Γεγονότα, ανέφερε ότι το Ουκρανικό είναι ένα δύσκολο θέμα και οι Εκκλησίες δεν παίρνουν εύκολα θέση.

Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μπάχαλο, επειδή η Εκκλησία της Κύπρου μέχρι τώρα είχε κρατήσει μια στάση ουδετερότητας, αν και δεν θεωρείτο ουδέτερη στάση γιατί αυτό ερμηνεύοταν ως σύνταξη με την θέση του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εντούτοις, τώρα ο Αρχιεπίσκοπος, κόντρα στην απόφαση της Συνόδου, αποφάσισε να πάρει θέση και να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον θεολόγο, δεν έχει δικαίωμα να το κάνει από μόνος του, χρειάζεται απόφαση της Συνόδου.

Τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι άκυρη, πρέπει να συγκαλέσει τη Σύνοδο. Μάλιστα, είπε ότι την Εκκλησία της Κύπρου την εκπροσωπεί η Σύνοδος και όχι ο Αρχιεπίσκοπος. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ενέχει πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον θρησκευτικό τουρισμό.

Η επιστολή των τεσσάρων

Όσον αφορά στην επικριτική προς τον Αρχιεπίσκοπο ανακοίνωση που συνυπογράφουν τέσσερεις μητροπολίτες, ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Κύκκου Νικηφόρος, ο Ταμασού Ησαίας και ο Αμαθούντος Νικόλαος, αριθμούνται συνολικά εννέα λόγοι για να στηρίξουν τη θέση τους ότι είναι η λανθασμένη η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Ιεράς Συνόδου.

Μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες αναφέρουν ότι η εν λόγω πράξη του Αρχιεπισκόπου συνιστά κατάφορη παραβίαση του συνοδικού συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της ορθοδόξου εκκλησίας της Κύπρου.

Το θέμα έθεσε ο Μακαριώτατος σε πρόσφατη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και παραπέμφθηκε σε νεότερη συνεδρία για να ακουστούν οι απόψεις όλων των μελών. Μέχρι σήμερα, γράφουν οι Μητροπολίτες, μόνο η εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, για λόγους που όπως αναφέρεται δεν είναι του παρόντος, έχουν αναγνωρίζει τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής εκκλησίας.

Υποστηρίζουν πως η πράξη του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στις σχισματικές δομές της ουκρανικής εκκλησίας αποτελεί ενέργεια αυθαίρετη, αντικανονική και αντιεκκλησιαστική.

Οι τέσσερεις Μητροπολίτες καλούν τον Αρχιεπίσκοπο να ανακαλέσει την αντικανονική και άκυρη, όπως τη χαρακτηρίζουν, πράξη του και ταυτόχρονα ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για να επιληφθεί του θέματος.

Οι Μητροπολίτες αναφέρουν επίσης ότι η άκυρη απόφαση έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμων καιρών, τους οποίους διερχόμαστε σε ό,τι αφορά το εθνικό μας ζήτημα, αλλά και τις απειλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η τουρκική επεκτατική βουλιμία, απειλώντας τη συρρίκνωση του έθνους μας.

Οι τέσσερεις μητροπολίτες καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ότι εκτελούν το ιερό χρέος τους για διαφύλαξη της κανονικής τάξης και της ενότητας της Εκκλησίας, προς αποφυγή του θανάσιμου, όπως αναφέρουν, αμαρτήματος του σχίσματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση των τεσσάρων Μητροπολιτών, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως αν έστω και ένα μέλος της Ιεράς Συνόδου ζητήσει την σύγκλισή της, τότε ο ίδιος θα ανταποκριθεί θετικά για να συζητηθεί το θέμα. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή του οι Μητροπολίτης, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με κανένα μέλος της Ιεράς Συνόδου και παρέπεμψε στις προηγούμενες δηλώσεις του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.