ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Λίγο πριν ξεκινήσουν 5μερης επαφές για το κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Λίγο πριν ξεκινήσουν 5μερης επαφές για το κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Το Κυπριακό φαίνεται να τίθεται ξανά στο προσκήνιο των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο τις επόμενες ημέρες.

Μετά την χθεσινή συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο ομόλογό του, φαίνεται πως οι προεργασίες, για την κρίσιμη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, στην Κύπρο φτάνει την Κυριακή η Ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιμς Χολ Λουτ, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει την προσεχή Δευτέρα 11/1 ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στα πλαίσια την προετοιμασίας για την Πενταμερή.

Σημειώνεται ότι το περασμένο διάστημα η κυρία Λουτ ολοκλήρωσε ένα κύκλο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις με τα Ηνωμένα Έθνη να βρίσκονται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας της Πενταμερής διάσκεψης η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο Δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό. «Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, με τις προκλήσεις της Τουρκίας είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε μια περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών (για το Κυπριακό), ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καθοριστικής σημασίας», σημείωσε.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «έγινε ανταλλαγή απόψεων, ειδικότερα ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αναγκαίων μηνυμάτων, που πρέπει να σταλούν ανάμεσα σε άλλα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανέφερε ακόμα ότι με τον Κινέζο ομόλογο του «έγινε συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα». Οπως δήλωσε, «παρά τις κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, κάποιες διαφορετικές αναγνώσεις σε σειρά διεθνών θεμάτων, είναι σημαντικό ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.