ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κύπρος: Οι πολίτες στις εκλογές απέρριψαν «μνημονιακούς» και κομμουνιστές – Τέταρτη πολιτική δύναμη το πατριωτικό ΕΛΑΜ

Κύπρος: Οι πολίτες στις εκλογές απέρριψαν «μνημονιακούς» και κομμουνιστές – Τέταρτη πολιτική δύναμη το πατριωτικό ΕΛΑΜ

(Αρχικό κείμενο – 18:28) «Όχι» σε «μνημονιακούς» και σε κομμουνιστές είπαν οι Κύπριοι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου, αλλά είπαν «ναι» στις εθνικιστικές δυνάμεις δίνοντας ένα σημαντικό ποσοστό με σχεδόν διπλασιασμό της δύναμής του στο πατριωτικό ΕΛΑΜ που γίνεται η τέταρτη δύναμη στην Κύπρο, πάνω από το σοσιαλιστικό κόμμα!

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων το ΔΗΣΥ, το κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αναδεικνύεται με πρώτο κόμμα στις εκλογές, σημειώνοντας εντούτοις σημαντική πτώση, σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.

Τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται πως υφίστανται μείωση στα ποσοστά τους, με το ΔΗΣΥ ωστόσο να διατηρεί την πρώτη θέση και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές παρά την κυβερνητική φθορά, με ποσοστό 27,77% (-3,%).

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναχώρησε λίγο μετά τις 07.30, με το αυτοκίνητό του, από τα γραφεία του κόμματος, στην Πινδάρου με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Μειωμένα τα ποσοστά του ΑΚΕΛ στην Κύπρο

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 22.32%, παρατηρώντας και αυτό μείωση των ποσοστών του κατά 3,2% σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

Το αποτέλεσμα, όπως διαμορφώνεται, δεν είναι αυτό που περίμενε το ΑΚΕΛ, αλλά «σε κάθε περίπτωση το σεβόμαστε», ανέφερε πηγή από το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα γραφεία στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αργότερα.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΔΗΚΟ, το οποίο εντούτοις παρατηρεί και αυτό μείωση των ποσοστών του, καταγράφοντας εκλογική δύναμη 11.3%. Ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το πατριωτικό ΕΛΑΜ, που με ποσοστό 6.78% διπλασιάζει σχεδόν την εκλογική του δύναμη και αναδεικνύεται σε τέταρτη πολιτική δύναμη στην Κύπρο.

Ακολουθεί το ΕΔΕΚ (Σοσιαδηλμοκράτες) που με ποσοστό 6,72% συγκρατεί και οριακά ενισχύει τα ποσοστά του στην Κύπρο. Αυξημένα ποσοστά για το φιλελεύθερο κόμμα ΔΗΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) που με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων αποσπά 6,11% και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.

Εκείνο που είναι βέβαιο από την εικόνα που σκιτσάρουν τα αποτελέσματα στην Κύπρο, είναι πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν πιο μαζικά μικρότερα κόμματα (1 στους 5 τουλάχιστον ψήφισε μικρό κόμμα), τα οποία είτε ενισχύουν τις δυνάμεις τους, είτε εισέρχονται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις παίζεται η 4η θέση μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, το πατριωτικό κόμμα της Κύπρου που φαίνεται να διπλασιάζει σχεδόν τα ποσοστά του. Αξιοσημείωτο ποσοστό καταγράφει η ΔΗΠΑ, το φιλελεύθερο κόμμα που φαίνεται να μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή, σε αντίθεση με το κόμμα Αλληλεγγύη.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • ΔΗΣΥ 27,77%
  • ΑΚΕΛ 22,32%.
  • ΔΗΚΟ: 11,30%
  • ΕΛΑΜ: 6,78%
  • ΕΔΕΚ: 6,72%
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6,11%
  • ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4,41%
  • ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3,28%
  • ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2,82%
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2,31%
  • ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1,56%
  • ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1,35%
  • ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: 1,28%
  • ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ: 1,01%

Tο 63,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 356.682 ψηφοφόρους, είναι το τελικό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο. Το ποσοστό της αποχής ανήλθε σε 36,1%.

Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2016, το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν 66,7%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.