ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ερσίν Τατάρ: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος για την “προεδρία” του ψευδοκράτους – Έχω “σώας τα φρένας”»

«Οι Τούρκοι της Κύπρου υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν»

Ερσίν Τατάρ: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος για την “προεδρία” του ψευδοκράτους – Έχω “σώας τα φρένας”»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αποκάλυψε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις επόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος το 2025, τονίζοντας πως είναι υγιής και έχει «σώας τα φρένας».

«Οι Τούρκοι της Κύπρου υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστούν οι αδικίες που γίνονται κατά των Τουρκοκυπρίων και τα αναχρονιστικά «εμπάργκο» και η απομόνωση που τους επιβάλλεται.

Επαναλαμβάνοντας ξανά την σημασία που έχει το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε στην ημερήσια διάταξη την πολιτική των Τουρκοκυπρίων στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ε Τατάρ είπε ότι ενίσχυσε την πολιτική τους το γεγονός ότι ο Τ.Έρντογαν ανέφερε ότι τα εμπάργκο είναι αναχρονιστικά και έχουν τον χαρακτήρα τυραννίας και πόσο συγκρούονται αυτά με τις αρχές των κρατών του κόσμου.

Η φωνή των Τουρκοκυπρίων από μόνη της μπορεί να ακούγεται μέχρι ένα ορισμένο σημείο, πρόσθεσε λέγοντάς ότι η «νότια Κύπρος» (Κυπριακή Δημοκρατία), και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις συναντήσεις και τις επαφές που οργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών για τους Τουρκοκύπριους.

Υποστήριξε ότι η νοοτροπία της άλλης πλευράς είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν την αναγνώριση και προσπαθεί να απομονώσει τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και να τους φιμώσει.

Αναφερόμενος στις βασικές παραμέτρους των Ηνωμένων Εθών, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, οι βασικές έννοιες είναι πως πρέπει να είναι «Freely Negotiable» και «Acceptable», δηλαδή μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση και να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δομές και δύο χωριστές δημοκρατίες, είπε ότι ουσιαστικά ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει τον δρόμο του με το δικό του «κράτος» από το 1963.

Είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γιορτάσουν τα 40χρονα της ανακήρυξης του «κράτους» τους, τα θεμέλια του οποίου τέθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963.

Για την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι είχε προγραμματιστεί και στο παρελθόν, όμως δεν κατέστη δυνατή να πραγματοποιηθεί λόγω κάποιων πιέσεων και δυσκολιών.

Ανέφερε ότι μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετέβησαν στο Μπακού μετά από επίσημη πρόσκληση, τον υποδέχθηκαν ως «αρχηγό κράτους» και το ενδιαφέρον και η φιλοξενία ήταν αυτή που επιδεικνύεται στο «ανώτατο πρωτόκολλο».

Όχι σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ

Ο Ε.Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

«Εμείς αποδεχτήκαμε ότι δεν θα συνομιλήσουμε πλέον στη βάση της ομοσπονδίας, διότι μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα δεν έχουμε απολύτως καμία ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ, ο Ε.Τατάρ είπε: «Είχαμε τονίσει και όταν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη πριν δύο χρόνια ότι δεν θα δεχόμασταν την αντίληψη της έναρξης διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακό πλαίσιο με τον διορισμό που λέγεται ‘special envoy’ και θα μπορεί να είναι συνομιλητής με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ξεπερνά τον Γενικό Γραμματέα. Θέλουμε να το τονίσουμε και από εδώ».

Το 2023, συνέχισε, η Κύπρος απέκτησε εντελώς διαφορετική γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος είναι σημαντικό για την σταθερότητα της περιοχής και την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την ελληνοτουρκική ισορροπία.

Εξάλλου, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι από το 1923 ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την Κύπρο η Τουρκία και δεν άφησε μόνους τους Τούρκους της Κύπρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923, ο Ε. Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ευγνώμονες για όλα όσα έκανε η Τουρκία, αποκάλεσε τον αγώνα και τις μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έμπνευση για τους ίδιους στον δρόμο για «ανεξαρτησία» και ίδρυσης του δικού τους «κράτους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.