Κύπρος: Πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Κύπρος: Πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού

Πρόταση νόμου, που στοχεύει στην ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού κατέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου.

Η πρόταση νόμου στοχεύει στην ποινικοποίηση ειδικά του «σχολικού εκφοβισμού» (bullying), δηλαδή της κατ’ εξακολούθηση και με πρόθεση σκληρής και κακοποιητικής συμπεριφοράς από μαθητή/τρια που ασκεί εκφοβισμό εναντίον άλλου/ης μαθήτριας σε σχολικό ή άλλο συναφή χώρο για παράδειγμα φροντιστήριο, θερινό σχολείο κλπ.

Απώτερος στόχος της πρότασης νόμου, η πρόληψη τέτοιων φαινομένων μέσα από τη θέσπιση κατασταλτικών αλλά και αναμορφωτικών μέτρων για τον μαθητή που ασκεί εκφοβισμό. Σημειώνεται ότι η σύγχρονη διεθνής ορολογία δεν ευνοεί τη χρήση των όρων «θύμα» και «δράστης», καθώς πρόκειται για ανήλικα άτομα.

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Ποινική ευθύνη έχει ο μαθητής, ηλικίας δεκατεσσάρων (14) μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν στο ποινικό σύστημα της Κύπρου όσον αφορά την ποινική ευθύνη ανηλίκου.

Ποινική ευθύνη θα έχει και ο «μαθητής θεατής» καθώς και το πρόσωπο ηλικίας μέχρι είκοσι ενός (21) ετών για ανάλογη πράξη που διέπραξε πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών, αφού στην πράξη, λόγω της ηλικίας του μαθητή θα εφαρμόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη φιλική δικαιοσύνη στα παιδιά, δηλαδή ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο νόμος του 2021.

Η πράξη που εμπεριέχεται στον ορισμό «του σχολικού εκφοβισμού» θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα (12) μηνών ή με χρηματική ποινή μέχρι 2.000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές, εφόσον η συγκεκριμένη πράξη δεν τιμωρείται με ποινή βαρύτερη από τον Ποινικό Κώδικα ή άλλο Νόμο που την καθιστά αξιόποινη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά (Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο νόμος του 2021), οι υποθέσεις ανηλίκων και οι υποθέσεις σχολικού εκφοβισμού θα εκδικάζονται από τα δικαστήρια παιδιών που έχουν συγκροτηθεί ένα σε κάθε επαρχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα εν λόγω δικαστήρια έχουν την εξουσία να επιβάλλουν άλλα μέτρα και ποινές που συνάδουν με την ηλικία των μαθητών, καθώς και αναμορφωτικών μέτρων, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει να επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αντί ποινής φυλάκισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.