Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο: Chinook στέλνει η Αίγυπτος

Αναχωρούν από την Ελευσίνα και 26 Έλληνες δασοπυροσβέστες

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο: Chinook στέλνει η Αίγυπτος

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της 6, το σοβαρότερο μέτωπο αναζωπύρωσης μαίνεται στην περιοχή του χωριού Όμοδος.

Οι κάτοικοι της κοινότητας κλήθηκαν να την εκκενώσουν καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης της φωτιάς και όπως ήδη δόθηκε εντολή όπως μεταφερθούν προληπτικά στην περιοχή του χωριού Τριμίκλινη.

Δύο ελικόπτερα Chinook αναχώρησαν το μεσημέρι από την Αίγυπτο για Κύπρο, ενώ ανακοινώθηκε ότι αναχωρούν από την Ελευσίνα και 26 Έλληνες δασοπυροσβέστες.

Νωρίτερα το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ κινητοποίησε δύο αεροπλάνα Canadair από τον κοινό στόλο πυρόσβεσης της ΕΕ, τη rescEU, που σταθμεύει στην Ισπανία, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των κυπριακών αρχών για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτή την περίοδο των πυρκαγιών, εκτός από την υποστήριξη της Κύπρου, η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε αρκετές έκτακτες ανάγκες πυρκαγιών στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αναπτύσσοντας πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων μέσων rescEU από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και ελικοπτέρων από την Ουγγαρία, καθώς και στέλνοντας πυροσβεστικό εξοπλισμό στη Συρία από τη Γερμανία και τη Γαλλία», προστίθεται.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη είχαν στρατηγικά τοποθετηθεί σε βασικές περιοχές υψηλού κινδύνου στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες αντιμετώπισης, όπως απαιτείται. Συνολικά, περίπου 670 πυροσβέστες από 14 χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θρίλερ με ζεύγος ηλικιωμένων που αρνείται να εγκαταλείψει την οικία του – Έκκληση Πυροσβεστικής

Στο Όμοδος είναι στραμμένη εδώ και κάποιες ώρες η προσοχή των δυνάμεων πυρόσβεσης που μάχονται από χθες για περιορισμό της φονικός πυρκαγιάς στη Λεμεσό.

Αυτή την ώρα, σοβαρό πρόβλημα με ζεύγος ηλικιωμένων στην περιοχή του Ομόδους που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να εγκαταλείψει το σπίτι του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την περιοχή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Συστάσεις προς όλους να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμοδίων. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι συνεχείς, με ρίξεις από πτητικά μέσα προκειμένου να προλάβουν το σκοτάδι.

Μια κόλαση περιγράφει την κατάσταση στην περιοχή ο κοινοτάρχης Ομόδους Ευγένιος Μιχαήλ. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι από τη φωτιά τώρα κινδυνεύει ένα οινοποιείο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Η κοινότητα Ομόδους εκκενώθηκε, ωστόσο ο ίδιος εξακολουθεί να βρίσκεται επί τόπου. Όπως είπε, ένα κομμάτι της φωτιάς κατασβέστηκε. «Τώρα ξεκίνησε ένα νέο, πάνω από ένα οινοποιείο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να γλιτώσει, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Σημείωσε ότι στην περιοχή δρουν και επίγειες δυνάμεις και πτητικά μέσα, ωστόσο σημειώνονται σφοδροί άνεμοι. Αν και μέχρι στιγμής δεν κινδύνευσαν κατοικίες, ο κοινοτάρχης σημείωσε ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.