
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε σήμερα Κυριακή (15/6) πώς το Ιράν έχει ζητήσει από την Κύπρο να μεταφέρει μήνυμα προς το Ισραήλ για τερματισμό της επίθεσης.
Αυτό, είπε, θα το κάνει σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ενώ σημείωσε πως η Κύπρος ζήτησε από την ΕΕ σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για εξέταση των εξελίξεων στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες με αρχηγούς κρατών της περιοχής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή, είπε ότι «θα συνεχιστούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες. Να θυμίσω ότι μας ζητήθηκε από το Ιράν να μεταφέρουμε κάποια μηνύματα στο Ισραήλ.
Άρα, σήμερα θα μιλήσω με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο για χθες βράδυ, αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης δεν μπορούσε να γίνει. Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος μας είναι να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα, δεν οδηγεί σε επίλυση της όποιας διαφοράς.
Από κει και πέρα, ενόψει και της Συνόδου των G7 που θα γίνει στον Καναδά, ζήτησα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το θέμα απασχολήσει αυτή τη σημαντική Σύνοδο, ενώ την ίδια στιγμή – θέλω να το πω και δημόσια – εξέφρασα και μια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ΕΕ άργησε να αντιδράσει.
Είδαμε μια κοινή δήλωση που βγήκε χθες μετά το τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρχαν ένα-δύο κράτη που διαφωνούσαν με το λεκτικό, ενώ την ίδια στιγμή ζητήσαμε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών να γίνει και έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να διεκδικεί γεωπολιτικό ρόλο, να βλέπουμε όλες αυτές τις εξελίξεις και να μην υπάρχει τουλάχιστον, είναι το ελάχιστο, σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Άρα, έχουμε ζητήσει από την ΕΕ μέσω του Υπουργού Εξωτερικών και θεωρώ ότι θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».
Σε ερώτηση αν στο μέτρο του δυνατού, ασκεί πιέσεις προς χώρες, όπως η Βρετανία, για να μην εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση στην περιοχή, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα να ασκήσουμε πιέσεις ή να κάνουμε προτροπές στον οποιονδήποτε. Έχουμε ένα ρόλο στην περιοχή. Τι χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία;
Την Κυπριακή Δημοκρατία τη χαρακτηρίζει το γεγονός ότι μιλά με όλες τις χώρες της περιοχής. Μας έχει ζητηθεί να μεταφέρουμε ένα μήνυμα. Θα το πράξουμε. Για αυτό θα γίνει και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Από κει και πέρα όσο αφορά τις Βρετανικές Βάσεις, οι Βρετανοί τοποθετήθηκαν δημόσια, όχι μια φορά, ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι Βρετανικές Βάσεις.
Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, θέλω να το επαναλάβω, καθώς και το χαρακτηριστικό μας είναι ότι μιλάμε με όλους και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – δεν θέλω να υπερβάλλω – προσπαθούμε να μεταφέρουμε μηνύματα, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση πραγμάτων», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.