ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ πρέπει να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

Εισέπραττε επιδόματα όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ πρέπει να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

Ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ πρέπει να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του κράτους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι την περίοδο που ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη διατηρούσε και την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ως διπλωμάτη στο υπουργείο Εξωτερικών και τα επιδόματα που λάμβανε θα έπρεπε να αντιστοιχούν σε αυτά του δημόσιου υπαλλήλου και όχι σε αυτά του υπουργού.

Οι πληρωμές πέρα από το κανονικό που έγιναν εκείνη την περίοδο, κατά τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα πρέπει να επιστραφούν.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν εκφράζει «γνώμη περί μη κανονικότητας» της καταβολής επιδόματος αναπληρωματικού διορισμού όπως επιδόματος και παραστάσεως, με συνολικό ακαθάριστο ποσό ύψους €157.209 κατά την περίοδο που ο κ. Χριστοδουλίδης εκτελούσε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, βάσει απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο αφήνει στον ίδιο τον Κύπριο πρόεδρο την λήψη απόφασης αν θα επιστρέψει αυτά τα χρήματα που προκύπτουν από την διαφορά του μισθού του δημόσιου υπαλλήλου με αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, από τις 14 Απριλίου 2014 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε €66.825 στη βάση του αναπληρωματικού διορισμού (δηλαδή η διαφορά της μισθοδοσίας του ως διπλωμάτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου) και €90.384 ως επίδομα παραστάσεως.

Ο Γενικός Ελεγκτής ζητάει να επιστραφεί το ποσόν που πήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τις άδειες του, το οποίο ανέρχεται περίπου στις €15.000, αλλά και το ποσόν που αντιστοιχεί στη χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου για μη υπηρεσιακές ανάγκες. Σύμφωνα με την έκθεση από τα 170.000 χιλιόμετρα που είχε διανύσει το αυτοκίνητο του κ. Χριστοδουλίδη θα πρέπει να βρεθεί πόσα από αυτά διανύθηκαν για υπηρεσιακές ανάγκες και να υπολογιστεί το ποσόν που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος.

Επίσης ο Κύπριος πρόεδρος καλείται να επιστρέψει περίπου €20.000, το οποίο κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία αποτελεί επιπλέον πληρωμή για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εφόσον εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη δημόσιος υπάλληλος θα έπρεπε να λαμβάνει τα μισά από όσα λάμβανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας και ανέφερε πως έχει παραπέμψει την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη.

Ο Γενικος Ελεγκτής αντέδρασε άμεσα λέγοντας πως οι εκθέσεις του δεν υπόκεινται στον έλεγχο της Γενικής Εισαγγελίας καθώς ο ίδιος είναι ανεξάρτητος θεσμός.

Οι σχέσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Ελεγκτή παρουσιάζουν έντονες τριβές καθώς ο Γενικός Ελεγκτής πριν λίγες μέρες έθεσε θέμα για την μεταφορά των τριών ανήλικων παιδιών του προεδρικού ζεύγους, με αστυνομικό αυτοκίνητο για λόγους ασφαλείας στο σχολείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης είχε απαιτήσει αυτοψία στο υπνοδωμάτιο και το μπάνιο της προεδρικής κατοικίας , που ανακαινίστηκαν για να διαπιστωθεί αν οι εργασίες ήταν αυτές που προβλέπονταν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.