ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«PROTEAS-1/23»: Αμερικανοκυπριακή ΤΑΜΣ με συμμετοχή και Ελλήνων καταδρομέων (βίντεο)

Άσκηση ειδικών επιχειρήσεων

«PROTEAS-1/23»: Αμερικανοκυπριακή ΤΑΜΣ με συμμετοχή και Ελλήνων καταδρομέων (βίντεο)

Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS-1/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.

Η ΤΑΜΣ «PROTEAS-1/23» πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών τόσο στον χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα τμήματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σενάριο της ΤΑΜΣ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με τη χρήση ταχυπλόων σκαφών, στην προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και στην προστασία κρίσιμων υποδομών. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Φάση της TAMS «PROTEAS-1/23» παρακολούθησαν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Julie Fisher και ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ιωάννης Παπαμελετίου. Ο αρχηγός της ΕΦ συνεχάρη τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τα πληρώματα των ταχυπλόων σκαφών, για τη προσπάθεια που κατέβαλαν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την επίσκεψη, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η πρέσβης των ΗΠΑ διαπίστωσαν τη μεγάλη σημασία της πραγματοποίησης κοινών εκπαιδεύσεων, τόσο για την αύξηση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών όσο και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, γενικότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συνεκπαίδευση, η οποία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή αντίληψη σε σχέση με την τακτική χρησιμοποίηση των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην εκτέλεση εξειδικευμένων σεναρίων σε πολυεθνικό πλαίσιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.