ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σαν σήμερα: Συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του είπε ότι η 11η Ιουλίου του 2011 αποτελεί μια τραγική ημέρα υπόμνησης των ευθυνών του κράτους

Σαν σήμερα: Συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Συμπληρώθηκαν σήμερα 11 χρόνια από την τεράστια έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί που στοίχισε το καλοκαίρι του 2001 την ζωή 13 ανθρώπων και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Κύπρο.

Το πρωί τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο, για τους 13 πεσόντες, παρουσία του pρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.

Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικά στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στις 11 Ιουλίου του 2011, έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του είπε ότι η 11η Ιουλίου του 2011 αποτελεί μια τραγική ημέρα υπόμνησης των ευθυνών του κράτους, αλλά και των υποχρεώσεων του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. εικονα_Viber_2022-07-11_07-09-15-540

Έντεκα χρόνια μετά, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «και κανείς δεν ξέχασε, κανένας δεν ξέχασε την ολιγωρία και τις ευθύνες του κράτους». Κανένας δεν ξέχασε, πρόσθεσε, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι 13 ήρωες, προκειμένου να διασώσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους. “Γι’ αυτό και ως Πολιτεία θεωρήσαμε, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ευθύνης αλλά και έκφραση ευγνωμοσύνης, την απόδοση των οφειλομένων τιμών προς τους ιδίους, αλλά και της ανάληψης των υποχρεώσεων μας έναντι των μελών των οικογενειών τους” ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων, είπε “δεχθείτε για πολλοστή φορά την ειλικρινή συγνώμη του κράτους, αλλά και την απεριόριστη αγάπη και σεβασμό που τρέφουμε στα πρόσωπα σας. Ένα ανάλογο αίσθημα που ταυτίζεται με την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που τρέφουμε και για τους 13 ήρωες μας”.

«Αυτό που θέλω να γνωρίζετε, αν τούτο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο παρηγοριάς, είναι πως η θυσία τους δεν πήγε επί ματαίω. Η διαπίστωση πως ελλείψεις, αδυναμίες και παραλήψεις του συστήματος, οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία, της 11η Ιουλίου δεν μας άφησε αδρανείς», συνέχισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθύμισε ότι έγιναν ριζοσπαστικές αλλαγές και αναβαθμίσεις των κανόνων λειτουργίας, ώστε να διαφυλάξουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και τις συνθήκες επιτέλεσης της αποστολής όσων καλούνται να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της χώρας και την εσωτερική ασφάλεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.