Χαλάει τελικά ή όχι ο καφές; – Το μυστικό για να τον συντηρείτε

Χαλάει τελικά ή όχι ο καφές; – Το μυστικό για να τον συντηρείτε

Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι ο καφές δεν χαλάει, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ότι τελικά δεν ισχύει.

Εκτός του ότι το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων έχει ημερομηνία λήξης, αυτή δεν ισχύει όταν η συσκευασία ανοίξει. Κι αυτό γιατί με το άνοιγμα και την εισροή αέρα η υφή του αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, ώστε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια ζωής του καφέ μας; Και πώς καταλαβαίνουμε ότι χάλασε;

Σύμφωνα με το olivemagazine.gr δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ότι ο καφές έχει χαλάσει. Συνήθως αναδύει ένα δυσάρεστο άρωμα, ενώ η όψη του είναι πιο ξηρή, καθώς χάνει τα αρώματα και τα έλαιά του. Ουσιαστικά θα είναι ένα άγευστο ρόφημα.

Πώς συντηρείται ο καφές; Ένα κοινό μυστικό είναι να τον βάζουμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα

Μύθος ή αλήθεια; Τι λένε οι διατροφολόγοι; Οι θερμοκρασίες του ψυγείου δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αποθηκεύσετε τον καφέ σας. Αντιθέτως, του μειώνουν τη διάρκεια ζωής, τον κάνουν πιο ξηρό και πιο άγευστο. Ο καφές μπορεί να διατηρήσει τα αρώματά του, αφού ανοιχθεί η συσκευασία του για περίπου 9 μήνες, αν είναι κλεισμένος αεροστεγώς. Αλλά στο ντουλάπι σας και όχι στο ψυγείο!

Αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου ροφήματος, αυτό δεν σας αφορά καθώς με 2-3 καφέδες την ημέρα, κάθε συσκευασία έχει μόλις κάποιες εβδομάδες ζωή. Είναι βέβαια σαφές ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο αρωματικός και εύγευστος 9 μήνες μετά το άνοιγμά του. Το καλύτερο μέρος για να συντηρήσετε τον καφέ είναι ένα σκοτεινό και σκιερό σημείο του σπιτιού σας. Mάλιστα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος σε ένα μεταλλικό κουτί. Το φως, η υγρασία και η ζέστη κάνουν τον καφέ να κάνει τη φρεσκάδα του και επομένως και τη γεύση του.

Αγοράστε κόκκους καφέ

Θυμάστε παλιά που υπήρχαν καφεκοπτεία και αγοράζαμε φρέσκο καφέ, της στιγμής; Ακόμα υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσα πολλά. Άλλωστε υπάρχουν και ειδικοί μύλοι που αλέθουν τον καφέ, τουλάχιστον τον εσπρέσο. Οι ειδικοί συνιστούν να αγοράζετε ολόκληρους κόκκους καφέ και να τους περνάτε από μύλο τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσετε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια, αν και η γεύση του είναι εγγυημένη, κάτι τέτοιο κοστίζει περισσότερο, είναι πιο χρονοβόρο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Πρέπει να αγοράσετε μύλο για τον καφέ, να ψωνίζετε τους κόκκους από ειδικά μαγαζιά και όχι από το σούπερ μάρκετ, ενώ απαιτεί και χρόνο για να τον αλέσετε. Αν είναι να κάνετε όλα αυτά για να πιείτε έναν καφέ, καλύτερα να τον αγοράσετε! Άλλωστε οι κόκκοι, αν και έχουν πιο μεστή γεύση, διαρκούν λιγότερο, οξειδώνονται πιο εύκολα και πρέπει να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αγορά τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.