ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιάννης Γιοκαρίνης: Ποια ήταν τελικά η «Ευλαμπία» από το τραγούδι που άφησε ιστορία;

Γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να το συμπεριλάβει στον δίσκο του

Γιάννης Γιοκαρίνης: Ποια ήταν τελικά η «Ευλαμπία» από το τραγούδι που άφησε ιστορία;

Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας ακούγοντας το θρυλικό τραγούδι του Γιάννη Γιοκαρίνη «Ευλαμπία», έχουμε αναρωτηθεί «ποια να είναι αυτή η κυρία;» και αν πρόκειται για κάποιο υπαρκτό πρόσωπο. 

Αν και ασχολούνταν πολλά χρόνια με την μουσική, ο γεννημένος στην Κοκκινιά το 1955 τραγουδοποιός χρειάστηκε να φτάσει σχεδόν 30 χρονών προκειμένου να κυκλοφορήσει την πρώτη προσωπική δουλειά του. Μέχρι εκείνη την στιγμή η παρουσία του στην δισκογραφία εξαντλούνταν στη συμμετοχή του με το συγκρότημα «Σκορπιός» στο άλμπουμ «Ποπ Φέστιβαλ ’73».

Στον χώρο είχε βρεθεί βέβαια από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 κι αφού από αντίδραση (όπως έχει πει ο ίδιος) δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του στο ωδείο.

Από αντίδραση πάντως είχε στραφεί νωρίτερα και στη μουσική, καθώς οι γονείς του δεν ήθελαν να ακολουθήσει ανάλογη καριέρα, αλλά ο πατέρας του τον πίεζε να ασχοληθεί με την ηλεκτρολογία και να γίνει εργοδηγός ηλεκτρολόγος.

Ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι του παίζοντας πλήκτρα αλλά πάντοτε ονειρευόταν να κάνει το παραπάνω βήμα το οποίο ήρθε στα μέσα των 80’ς.

Τότε ήρθε το ντεμπούτο του στην δισκογραφία με τον δίσκο «Φόρα Παρτίδα». Στην Α’ πλευρά του άλμπουμ υπήρχαν 5 τραγούδια και άλλα τόσα στην Β’ πλευρά, όπου συναντάμε τις δύο μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν, δηλαδή το «Κιθαρίστας ή ντράμερ» και την θρυλική «Ευλαμπία»!

Κι όμως, όπως είχε αποκαλύψει μιλώντας σε συνέντευξή του παλαιότερα, δεν είχε καμία όρεξη να συμπεριλάβει στον δίσκο το συγκεκριμένο τραγούδι! Όπως έλεγε, το είχε γράψει ουσιαστικά στο… γόνατο, περισσότερο για πλάκα και δεν περίμενε ποτέ ότι θα έχει επιτυχία ή ότι διέθετε τα προσόντα να μπει στο άλμπουμ.

Εκείνος που του άλλαξε εντελώς γνώμη και μυαλά και υπό μία έννοια τον βοήθησε με την επιμονή του ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης με την εμπειρία του διέκρινε ότι η «Ευλαμπία» είχε αυτό το… κάτι που χρειαζόταν για να γίνει σουξέ. «Είναι ένα εμπνευσμένο κομμάτι Γιάννη, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε» του είπε και τον προέτρεψε να το συμπεριλάβει στη δουλειά του που θα κυκλοφορούσε.

Ευτυχώς ο Γιάννης Γιοκαρίνης δέχτηκε την γνώμη του και έπραξε ανάλογα, γνωρίζοντας μας αυτήν την τύπισσα. Επόμενο μεγάλο ερώτημα ήταν το κατά πόσο οι στίχοι μιλάνε για υπαρκτό πρόσωπο και κατά πόσο είναι αληθινά τα περιστατικά που εξιστορεί ο καλλιτέχνης με την ουρά στο ΙΚΑ και τις… περιπέτειές της.

Αυτό που ξανά αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γιοκαρίνης, υπάρχουν ψήγματα αλήθειας, χωρίς η ιστορία να είναι εξ ολοκλήρου πραγματική.

Για την ακρίβεια, η «Ευλαμπία» αποτελεί αποτέλεσμα της έμπνευσης που έλαβε από μια… θεία του! Είχε κι εκείνη το ίδιο όνομα με την πρωταγωνίστρια του κομματιού, με τον Έλληνα τραγουδιστή να την θαυμάζει για την μαγκιά της και να την… συστήνει μέσω του άλμπουμ του στο… πανελλήνιο!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.