ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κι όμως αυτό το ερωτικό ελληνικό τραγούδι γράφτηκε μόλις μέσα σε… 10 λεπτά

Μια στιγμή με πολλά συναισθήματα

Κι όμως αυτό το ερωτικό ελληνικό τραγούδι γράφτηκε μόλις μέσα σε… 10 λεπτά

Ο καλύτερος τρόπος να εξωτερικεύσεις ένα συναίσθημα ήταν πάντα η μουσική που συνοδεύεται από ειλικρινείς στίχους. Ένα τέτοιο είναι και το τραγούδι «Ζητάτε να σας πω», το οποίο γράφτηκε με αφορμή τον έρωτα και μάλιστα μέσα σε 10 λεπτά.

Την άνοιξη του 1885, είδε το πρώτο του φως ο Κλέων Τριανταφύλλου. Μπορεί στους περισσότερους να μη λέει κάτι σαν όνομα, γιατί είναι πολύ πιο γνωστός ως Αττίκ. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν μόλις 8 ετών, αλλά εκείνος δεν θέλησε να ασχοληθεί με τη βιομηχανία του και πήγε στο Παρίσι μαζί με τον αδελφό του να σπουδάσει Νομικά.

Στο Παρίσι εκτός από την πρώτη σύζυγό του, γνώρισε και τη μουσική. Και αποφάσισε να σπουδάσει αυτήν. Ωστόσο, η γυναίκα του και το παιδί του πέθαναν σε διάστημα μόλις 6 μηνών. Για παρηγοριά από τον πόνο, στράφηκε στη μουσική και τον μετέτρεψε σε νότες αλλά και σε σκαλοπάτι για να κάνει μια σπουδαία καριέρα.

Εκείνη την περίοδο ασχολήθηκε μόνο με τη μουσική. Εκτός από μια στιγμή, που γνώρισε μια άλλη γυναίκα που τον σημάδεψε για πάντα. Την ηθοποιό και συγγραφέα Μαρίκα Φιλιππίδου, που όλοι έλεγαν τότε πως ήταν η πιο όμορφη γυναίκα στην Αθήνα.

Την παντρεύτηκε αλλά κάποια στιγμή εκείνη τον εγκατέλειψε για τον πατέρα της Μελίνας Μερκούρη, Σταμάτη, ο οποίος επίσης ήταν παντρεμένος. Τη δεκαετία του 1920, αυτό το γεγονός προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο, με τον Αττίκ να προσπαθεί να τα αφήσει όλα πίσω του ιδρύοντας τη «Μάντρα», έναν μουσικό καθαρά χώρο στον οποίο οι θεατές θα τον αποθέωναν.

Παντρεύτηκε για Τρίτη φορά και όλοι πίστευαν ότι είχε ξεχάσει τη Μαρίκα. Μια βραδιά όμως η Μαρίκα Φιλιππίδου έπεισε τον Σταμάτη Μερκούρη να πάνε στη «Μάντρα». Μόλις την πήραν χαμπάρι οι παρευρισκόμενοι, άρχισαν να τραγουδούν το «Είδα μάτια», το οποίο γνώριζαν ότι ο Αττίκ είχε γράψει για εκείνη.

Ακούγοντας τον κόσμο και βλέποντας τον έρωτα της ζωής του να είναι εκεί με κάποιον άλλο, ο Αττίκ αποσύρθηκε για 10 λεπτά στο καμαρίνι του. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μέσα σε αυτό το 10λεπτο, έγραψε τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω», με το οποίο ουσιαστικά περιέγραψε τα συναισθήματα που του προκάλεσε η «συνάντηση» με την Μαρίκα Φιλιππίδη και τον Σταμάτη Μερκούρη.

Κι όπως θα καταλάβετε από τους στίχους, η πληγή του δεν είχε κλείσει και τα συναισθήματα ήταν τόσο έντονα που έπρεπε κάπως να τα εξομολογηθεί…

Ζητάτε να σας πω

Στίχοι – Μουσική: Αττίκ

Ζητάτε να σας πω
τον πρώτο μου σκοπό
τα περασμένα μου γινάτια
ζητάτε είδα μάτια
με σκίζετε κομμάτια

Σε μια παλιά πληγή
που ακόμα αιμορραγεί
μη μου γυρνάτε το μαχαίρι
αφού ο καθένας ξέρει
τι πόνο θα μου φέρει

Είναι πολύ σκληρό
να σου ζητούν να τραγουδήσεις
έναν παλιό σκοπό
που προσπαθείς να λησμονήσεις

Στο γλέντι σας αυτό
δε θα ‘τανε σωστό
αντί για άλλο πιοτό
να πιω εγώ φαρμάκι
μ’ ένα τέτοιο τραγουδάκι

Γελάτε ειρωνικά
και λέτε μυστικά
ίσως με κάποια καταφρόνια
μια και περάσαν χρόνια
εσύ τι κλαις αιώνια

Γιατί βαρυγκωμείς
δεν είδαμε και μεις
μια ομορφιά σ’ αυτή τη ζήση
δεν πήραμε απ’ τη φύση
καρδιά για ν’ αγαπήσει

Αχ, δεν είν’ οι καρδιές
όλες το ίδιο καμωμένες
ούτε κι οι ομορφιές
στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και μες στη συντροφιά
σε κάθε ρουφηξιά
ξεχνώ μιαν ομορφιά
που γέμιζε μεράκι
το παλιό μου τραγουδάκι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.