ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δοτσικό: Το άγνωστο γραφικό και πετρόχτιστο χωριό στα Γρεβενά που αξίζει να επισκεφθείτε (φώτο-βίντεο)

Θεωρείται και ο βορειότερος οικισμός του νομού

Δοτσικό: Το άγνωστο γραφικό και πετρόχτιστο χωριό στα Γρεβενά που αξίζει να επισκεφθείτε (φώτο-βίντεο)

Το Δοτσικό, αποτελεί ένα άγνωστο χωριό στο νομό Γρεβενών, το οποίο, θεωρείται και ο βορειότερος οικισμός του νομού.

Και αν για κάτι ξεχωρίζει, εκτός από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το έντονο υγρό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι εδώ συναντάται ένα από τα υψηλότερα σε υψόμετρο γεφύρια στη Μακεδονία.

Το γραφικό, πετρόχτιστο χωριό ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βοΐου, ενώ το υγρό στοιχείο που ρέει ανάμεσά του είναι και αυτό που δίνει άλλον αέρα και άλλη πνοή στην απαράμιλλη φυσική του ομορφιά.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, το πιο σημαντικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, δεν είναι άλλο από το μονότοξο πέτρινο εντυπωσιακό γεφύρι του, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας και είναι το μοναδικό της περιοχής, όπου βρίσκεται μέσα σε οικισμό.

Κάτω από τη μοναδική καμάρα του κυλά ο ποταμός Δοτσικιώτης, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικισμούς – Τσιγκέλ και Κιατσαβίκ Μαχαλά.

Το ψηλότερο σε υψόμετρο μονότοξο γεφύρι στη Μακεδονία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Travel Inspiration, το γεφύρι εικάζεται ότι είναι χτισμένο το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους, ενώ στο σώμα του φέρει αρκάδες (κατακόρυφες πέτρες που χρησιμεύουν ως στηθαία, δηλαδή ως προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού).

Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως χτίστηκε γύρω στα 1870 από μαστόρους του Δοτσικού και της Καλλονής. Έχει μήκος 24 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και το ύψος του θεωρείται αρκετά χαμηλό, μόλις στα 4 μέτρα. Στο κλειδί του τόξου στη νότια όψη του γεφυριού, υπάρχει λιθανάγλυφη μορφή, πιθανόν για αποτροπή του κακού. Έχει μάλιστα κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990.

Σκηνικό για την ταινία του Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος»

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι για το Δοτσικό, είναι το γεγονός ότι αρκετά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στο χωριό πραγματοποιήθηκαν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος».

Επί έναν ολόκληρο χειμώνα το Δοτσικό είχε μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του έργου και πολλοί Γρεβενιώτες έλαβαν μέρος στην ταινία ανιδιοτελώς, είτε σαν κομπάρσοι, είτε και με μικρούς ακόμα ρόλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ταινία, μάλιστα, έλαβε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και τα βραβεία Special Jury Prize και FIPRESCI Prize, ενώ την ίδια χρονιά, ο «Μεγαλέξανδρος» προβλήθηκε και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με τέσσερα ακόμα βραβεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.