Αυγά: Οκτώ μυστικά για το πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζετε για την πρωτεϊνούχα αυτή τροφή

Αυγά: Οκτώ μυστικά για το πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά

Τα αυγά είναι μια τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντική για τη διατροφή μας, ειδικά το ασπράδι τους.

Θεωρούνται από πολλούς απλά στο μαγείρεμα ενώ χρησιμεύουν σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Ωστόσο, είστε σίγουροι ότι ξέρετε να τα χρησιμοποιείτε σωστά στις παρασκευές σας;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζετε για την πρωτεϊνούχα αυτή τροφή και είναι καιρός να τα μάθετε.

Τα φρέσκα αυγά είναι καλύτερα!

Όταν πηγαίνεις στο χωριό και σου δίνουν αυγά ημέρας οι γείτονες, τότε καταλαβαίνεις τι θα πει πραγματικά φρέσκο αυγό. Αν όμως δεν έχει κάποιος χωριό και αγοράζει τα αυγά του από το σουπερμάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς, τότε θα πρέπει να προσέχει καλά τις ημερομηνίες λήξεως που γράφουν πάνω. Όσο πιο φρέσκα είναι τα αυγά, τόσο πιο εύκολα μαγειρεύονται. Γίνονται πιο εύκολα τηγανητά καθώς μπορούμε να πετύχουμε με λιγότερη προσπάθεια το σωστό σχήμα στα αυγά μάτια, χωρίς να κυλήσει ο κρόκος. Από την άλλη, όταν τα βράζουμε, μπορούμε να πετύχουμε το τέλειο σφιχτό αυγό. Το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι δεν καθαρίζονται εύκολα εν αντιθέσει με τα πιο παλιά αυγά που καθαρίζονται πολύ εύκολα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε την ηλικία ενός αυγού; Βάλτε το σε ένα μπολ με νερό. Αν επιπλέει, τότε είναι παλιό, αλλά ενδεχομένως όχι και ακατάλληλο για να το φάτε, αν δεν το έχετε πολύ καιρό στο ψυγείο, δεν έχει λήξει και δεν αναδύει κάποια κακή μυρωδιά.

Αλατίστε τα scrambled eggs προτού τα μαγειρέψετε

Το μυστικό για να πετύχετε τα τέλεια scrambled eggs βρίσκεται στο αλάτι. Πρέπει να τα αλατίσετε την ώρα που τα ετοιμάζετε και όχι πριν ή αφού έχουν παρασκευαστεί. Το αλάτι δεν επιτρέπει στις πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στα αυγά να δέσουν πολύ σφικτά, με αποτέλεσμα, αν αλατίσετε τα αυγά την ώρα που τα ανακατεύετε και προτού τα ρίξετε στο τηγάνι, τότε θα δημιουργηθεί το τέλεια κρεμώδες αλλά και γευστικό μείγμα, τα scrambled eggs όπως πρέπει να είναι.

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να φτιάξετε τηγανητά αυγά

Η τέχνη του… τηγανητού αυγού δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε! Υπάρχουν μάλιστα πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να τηγανίσουμε ένα αυγό ανάλογα με τη διάθεση αλλά και το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά και θέλετε πιο spicy αυγά, την ώρα που ρίχνετε το λάδι στο τηγάνι, ρίξτε και λίγη πάπρικα, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι (κι ό,τι άλλα μπαχαρικά σας αρέσουν) και στη συνέχεια προσθέσθε το αυγό στο τηγάνι. Ρίχνουμε λάδι με το κουτάλι πάνω στο ασπράδι των αυγών, αποφεύγοντας να ακουμπήσουμε τους κρόκους, μέχρι να ετοιμαστούν πλήρως τα αυγά μας.

Αν θέλετε κάτι πιο βαρύ, τότε μπορείτε να προσθέσετε στο τηγάνι μια γενναία ποσότητα λαδιού και να τηγανίσετε το αυγό με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ όταν ετοιμαστεί να το περιχύσετε με το λάδι που περισσεύει και να το απολαύσετε με ψωμί. Αν θέλετε ένα πιο μαλακό αποτέλεσμα, τότε μπορείτε αντί για λάδι να βάλετε βούτυρο και να αφήσετε το αυγό να σιγοψηθεί καλύπτοντας το τηγάνι με ένα καπάκι.

Αν είστε λάτρεις της κρέμας γάλακτος, τότε μπορείτε να φτιάξετε καραμελωμένα αυγά! Τι είναι αυτό; Είναι μια πιο… γλυκιά και πιο παχυντική προσέγγιση του κλασικού τηγανητού αυγού. Ρίχνουμε ένα παχύ στρώμα κρέμας γάλακτος στο τηγάνι, και στη συνέχεια προσθέτουμε όσα αυγά θέλουμε. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά και μόλις πάρει βράσει η κρέμα, , σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε για ακόμα ένα λεπτό.

Χρειάζεστε οπωσδήποτε αντικολλητικό τηγάνι

Όταν θέλετε να μαγειρέψετε αυγά, η επιλογή του τηγανιού είναι πολύ σημαντική. Το αντικολλητικό τηγάνι, θα διευκολύνει όλες τις παρασκευές σας και θα σας σώσει από… κολλημένες ομελέτες ή καμμένα τηγανητά αυγά. Ιδανικό σκεύος για τη φριτάτα ή για τα scrambled eggs.

Aυγά μαριναρισμένα έχετε δοκιμάσει;

Αντί να προσθέσετε απλώς αλάτι και πιπέρι στα βρασμένα αυγά, μπορείτε να εμπλουτίσετε τα μπαχαρικά σας ή ακόμα καλύτερα να τα μαρινάρετε σε ένα έτοιμο μείγμα μπαχαρικών ή κάποιο που θα παρασκευάσετε εσείς. Δίνει άλλη νοστιμιά στις συνταγές. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία που διέπει τα αυγά τουρσί ή τα αυγά σόγιας, που βρίσκουμε στην Ασιατική κουζίνα.

Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για τις παρασκευές σας

Όταν μια συνταγή γράφει ότι χρειάζεται αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, δεν το γράφει τυχαία. Αν τα αυγά είναι κρύα, τότε δεν θα έχουν το αφράτο αποτέλεσμα που χρειάζεται σε πολλές παρασκευές. Επομένως, όταν θέλετε να φτιάξετε για παράδειγμα ένα κέικ και δεν έχετε φροντίσει να βγάλετε εγκαίρως τα αυγά από το ψυγείο, καλό είναι να μην τα χρησιμοποιήσετε κρύα. Το κόλπο για να τα φέρετε στη σωστή θερμοκρασία χρειάζεται μόλις 5 λεπτά! Όσο εσείς ξεκινάτε να ετοιμάζετε το κέικ, βάζετε τα αυγά σε ένα μπολ με ζεστό (και όχι βραστό) νερό και τα αφήνετε να ζεσταθούν μέχρι να έρθουν στη σωστή θερμοκρασία. Όταν περάσουν 5 λεπτά, τότε τα ρίχνετε στο μείγμα σας και συνεχίζετε την παρασκευή του κέικ σας.

Βραστά αυγά: Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Είναι τόσο απλό αλλά όχι και τόσο εύκολο τελικά. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βράσετε ένα αυγό και να καθαρίζεται σωστά; Αν θέλετε να είναι μελάτο, το βράζετε γύρω στα 7 λεπτά ενώ αν το θέλετε καλοβρασμένο 10 λεπτά. Φυσικά, αν έχετε επιλέξει μεγάλα αυγά, θα χρειαστούν και λίγα λεπτά παραπάνω στον βρασμό τους. Πώς τα καθαρίζουμε; Ο ιδανικός τρόπος για να μην πετάξουμε το μισό αυγό στο καθάρισμα, ειδικά στα φρέσκα αυγά είναι να τα βουτήξουμε σε ένα μπολ με παγάκια ώστε να σκληρύνει το κέλυφος και να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα.

Το μυστικό για τη σωστή μαρέγκα

Τα ασπράδια των αυγών, όταν χτυπηθούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να απογειώσουν τις γλυκιές και αλμυρές συνταγές σας. Όσο χτυπάμε τα ασπράδια, η πρωτεΐνη των αυγών απελευθερώνεται, παγιδεύει τον αέρα και δημιουργεί ένα αφράτο, κρεμώδες και ανάλαφρο αποτέλεσμα. Πώς όμως θα πετύχουμε το σωστό χτύπημα των αυγών; Πρώτον, επιλέγουμε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω. Ξεκινάμε το χτύπημα με μικρή ταχύτητα, ώστε να διαλυθούν οι πρωτεΐνες των αυγών και να γίνει το μείγμα πιο ελαστικό. Στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα και το μείγμα είναι έτοιμο όταν έχει αποκτήσει όγκο και ελαστικότητα και η υφή του μοιάζει με αφρό ξυρίσματος.

Τι μέγεθος αυγού να επιλέξετε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διάφορα μεγέθη αυγών στο εμπόριο και θα έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος για να πετύχετε τις συνταγές που ετοιμάζετε. Το μέγεθος του αυγού μπορεί να αλλοιώσει τόσο την υφή όσο και τη γεύση μιας παρασκευής. Γι’ αυτό ειδικά σε συνταγές που απαιτούν πολλά αυγά, πρέπει να επιλέξετε τα μεγάλα αυγά (μέγεθος Large), για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε με επιτυχία τη συνταγή. Σε πιο εύκολες και συνηθισμένες παρασκευές, όπως το κέικ και τα cookies, μπορείτε να πειραματιστείτε με το μέγεθος των αυγών, ρισκάροντας βέβαια το τελικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.