ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Να που πρέπει να αποθηκεύουμε τις ντομάτες για να είναι πιο νόστιμες

Να που πρέπει να αποθηκεύουμε τις ντομάτες για να είναι πιο νόστιμες

Όπως είναι γνωστό, οι ντομάτες αποτελούν για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους, ενώ παράλληλα αξίζει να αναφερθεί πως προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Γνωρίζατε όμως πως τρόπος φύλαξής τους είναι ένα θέμα, διότι εκτός ψυγείου χαλάνε πολύ γρήγορα;

​Οι επιστήμονες, όμως, συνιστούσαν έως πρότινος να μην τις βάζουμε στο ψυγείο, διότι η έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνει τη γεύση τους.

Την άποψη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση μία νέα μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος φύλαξης δεν επηρεάζει τη γεύση που έχουν οι ντομάτες. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ποικιλία τους, λένε οι ερευνητές.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν (Γοττίγγη), στη Γερμανία, εξέτασαν τη γεύση που έχουν ώριμες ντομάτες όταν φυλάσσονται σε δύο συνηθισμένες οικιακές συνθήκες:

  • Στο ψυγείο (7 βαθμοί Κελσίου)
  • Σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμοί Κελσίου)

Για να ωριμάσουν καλά οι ντομάτες, μετά τη συγκομιδή αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία 12,5οC για μία ημέρα. Ύστερα αποθηκεύτηκαν στους 20οC για άλλες δύο ημέρες. Τέλος, φυλάχθηκαν στους 20οC ή τους 7 οC για άλλες τέσσερις ημέρες.

Στη συνέχεια, η γεύση τους αξιολογήθηκε από επαγγελματίες γευσιγνώστες, οι οποίοι βαθμολόγησαν:

  • Την γεύση
  • Την οξύτητα
  • Πόσο χυμώδεις ήταν

Τα αποτελέσματα

Οι γευσιγνώστες ανέφεραν ότι δεν εντόπισαν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στις ντομάτες που είχαν αποθηκευτεί στο ψυγείο και σε εκείνες που είχαν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

​Επιπλέον, ειδική ανάλυση των πτητικών ενώσεων που εξέπεμπαν οι ντομάτες έδειξαν πως οι περισσότερες επηρεάζονταν εξίσου από τις δύο μεθόδους αποθήκευσης.

Πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη γεύση έπαιζε η ποικιλία της ντομάτας, σύμφωνα με τη μελέτη. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν πέντε διαφορετικές ποικιλίες.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ποικιλία ασκεί την σημαντικότερη επιρροή στη γεύση που έχουν οι ντομάτες. Ο τρόπος φύλαξης ως φαίνεται είναι υποδεέστερος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Larissa Kanski, από τη Γεωργική Σχολή του πανεπιστημίου.

Το κλειδί είναι η διάρκεια της φύλαξης, πρόσθεσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Elke Pawelzik, καθηγήτρια και διευθύντρια του Τομέος Ποιότητας Φυτικών Προϊόντων στο πανεπιστήμιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όσο μικρότερη είναι η διάρκεια φύλαξης, τόσο το καλύτερο για τη γεύση και τις άλλες ιδιότητές τους», είπε. «Ωστόσο η μελέτη μας απέδειξε πως όταν οι ώριμες ντομάτες φυλάσσονται για λίγες ημέρες στο ψυγείο, δεν επηρεάζεται η γεύση τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.