Ο συμβολισμός της πιπεριάς τσίλι – Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Ο συμβολισμός της πιπεριάς τσίλι – Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Η κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι είναι η αγαπημένη όσων αγαπούν τα καυτερά φαγητά.

Η κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili) θεωρείται από τους Ιταλούς ως το φυλακτό που μας προστατεύει από τις κακές γλώσσες αυτού που μας φθονεί, ή μας επιβουλεύεται, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και τη καλή μας τύχη.

Είναι δηλαδή κάτι το παρεμφερές με το δικό μας “μάτι”, το φυλακτό που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ότι μας προστατεύει από τη κακοβουλία των άλλων.

Η δοξασία αυτή για τη πιπεριά chili ξεκίνησε από τη Νάπολη, αλλά πολύ σύντομα απλώθηκε και στην υπόλοιπη Ιταλία. Τώρα πλέον είναι γνωστή και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Υπάρχει όμως η εξήγηση για τον λόγο που οι πιπεριές τσίλι, απέκτησαν αυτή την υπερφυσική ιδιότητα τους και αυτή είναι απλά ότι επειδή είναι τόσο καυτερές , εμποδίζουν κάποιον να μιλήσει και να πει κάτι κακό.

Υπάρχει όμως και κάποιο Ιταλικό ακρωνύμιο που στοιχειοθετεί αυτή την εκπληκτική τους ιδιότητα, που είναι το RRR. Από αυτά το πρώτο R είναι το αρχικό της λέξης Rosso (κόκκινο), το δεύτερο R αρχικό της λέξης Rotto (σπασμένο) και το τρίτο R αρχικό της λέξης Regalato (δώρο).

Ερχόμαστε πλέον στην τελική ερμηνεία του RRR που είναι: Οι κόκκινες (rosso) πιπεριές, σού δωρίζουν (regalato), το σπάσιμο (rotto) του κακού λόγου των άλλων.

Πως όμως έφτασε αυτή η πιπεριά στην Νάπολη και στην υπόλοιπη Ιταλία, για να της αποδοθούν οι παραπάνω ιδιότητες;

Η πιπεριά chili ήrθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όμως στην Αμερικανική ήπειρο ήταν ήδη γνωστή από τους γηγενείς κατοίκους της, εδώ και πολλές χιλιετίες, οι οποίοι της απέδιδαν πάρα πολλές εντυπωσιακές ιδιότητες.

Πραγματικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού αυτού είναι πολλαπλές.

Περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών, κυρίως C καθώς και A,B,D.PP,B2 E. Η τελευταία βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος αυξάνει τη γονιμότητα. Έχει επίσης βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική.

Περιέχει ακόμη καρωτινοειδή, μεταλλικά άλατα, βελτιώνοντας την χώνεψη αλλά και τις γαστρικές εκκρίσεις.

Είναι αξιοσημείωτη για τις αντικαταθλιπτικές της δράσεις, για την τόνωση των ιστών στους οποίους προσδίδει ζωντάνια, ενώ δραστηριοποιεί την φλεβική κυκλοφορία, όπως και των τριχοειδών αγγείων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πιπεριά chili είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά στις κουζίνες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.α), δεδομένου ότι οι λαοί των χωρών αυτών έχουν προτιμούν τις έντονες γεύσεις στα φαγητά τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.