ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το ήξερες; – Γιατί τα εστιατόρια σερβίρουν συνήθως δωρεάν ψωμί;

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για αυτήν την, ας την πούμε, παράδοση

Αυτό το ήξερες; – Γιατί τα εστιατόρια σερβίρουν συνήθως δωρεάν ψωμί;

Κάθε ιδιοκτήτης εστιατορίου ελπίζει πως οι πελάτες θα πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα για περισσότερα έσοδα. Ωστόσο πολλά εστιατόρια και ταβέρνες δίνουν το ψωμί δωρεάν. Κάτι που μας έκανε να το ψάξουμε γιατί είναι λίγο παράξενο.

Γιατί λοιπόν το κάνουν; Υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Η πιο πειστική έχει να κάνει με την παράδοση. Όταν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες σέρβιραν μόνο ένα πιάτο με ακριβά υλικά, επέτρεπαν στους πελάτες να τρώνε όσο ψωμί θέλουν ώστε να γεμίσουν τα στομάχια τους και να μην φάνε άλλο από το κοστοβόρο υλικό. Και όταν τα μενού άρχισαν να προσφέρουν περισσότερα πιάτα, οι πελάτες είχαν δεδομένο ότι το ψωμί είναι δωρεάν. Και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Άλλοι πάλι λένε ότι οι εστιάτορες δεν θέλουν οι πελάτες να εκνευριστούν από την πείνα όσο περιμένουν τα πιάτα τους, οπότε δίνουν δωρεάν το ψωμί.

Μια ακόμα εξήγηση λέει πως το σερβίρισμα του ψωμιού επιτρέπει στα εστιατόρια να συνδυάσουν το φαγητό με τη φιλοξενία. Πάντως τα εστιατόρια αυτά δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται ότι οι πελάτες θα χορτάσουν με το ψωμί. Αλλά θα έχετε παρατηρήσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ψωμί είναι άσπρο, με το λευκό αλεύρι να είναι απλός υδατάνθρακας που ίσως αυξήσει το αίσθημα της πείνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τελευταία χρόνια αρκετά εστιατόρια πάντως έχουν σταματήσει αυτή την παράδοση, από τον φόβο της σπατάλης φαγητού αλλά και περιττής δαπάνης ψωμιού που στο τέλος δεν τρώγεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.