ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Έρχεται πίτσα «νέας τεχνολογίας» – Θα περιέχει «αόρατες» φυτικές ίνες

Σε αυτή την εκδοχή δεν έχετε φάει ποτέ πίτσα

Έρχεται πίτσα «νέας τεχνολογίας» – Θα περιέχει «αόρατες» φυτικές ίνες

Οι εκδοχές της πίτσας είναι πολλές, όπως και οι προτιμήσεις. Αλλά επιστήμονες επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας δεν περιορίστηκαν στις υπάρχουσες εκδοχές. Τι έκαναν; Ανέπτυξαν ένα τροποποιημένο αμυλούχο προϊόν που μπορεί να προστεθεί σε πολλά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τις πίτσες.

Όπως υποστηρίζουν, δεν επηρεάζει τη γεύση, το χρώμα ή την υφή τους.

Ονομάζεται FiberX και παράγεται από εγγενή άμυλα: Όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η μανιόκα ή κασσάβα. Τι κάνει αυτό; Όπως και οι πραγματικές φυτικές ίνες, το FiberX αντιστέκεται στην πέψη στο ανθρώπινο έντερο. Έτσι, επιτρέπει στους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο να το ζυμώσουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν την πεπτική διαδικασία.

Η πίτσα «νέας τεχνολογίας»

Η ομάδα που έφτιαξε το FiberX υποστηρίζει ότι μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως κέικ και πίτσα. Έτσι θα τα κάνει πιο υγιεινά. Επίσης, μπορεί να μπει σε τρόφιμα που έχουν χαμηλές θερμίδες ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη. Τι άλλο; Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς γλουτένη.

«Μπορούμε πλέον να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή τους, κάτι που ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα με πολλά συμπληρώματα φυτικών ινών που διατίθενται στο εμπόριο σήμερα», είπε ο τεχνολόγος τροφίμων Ασγκάρ Φαρανάκι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο RMIT, σημειώνει το sciencealert.

Με βάση τις δοκιμές γεύσης, οι ερευνητές πρόσθεσαν έως και 20% επιπλέον φυτικές ίνες σε διάφορα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας το FiberX, πριν παρατηρήσουν οποιαδήποτε διαφορά στη γεύση και την υφή. Αυτή είναι μια σημαντική ποσότητα. Για την παραγωγή του FiberX, οι επιστήμονες τροποποίησαν την αρχική δομή του αμύλου σε μοριακό επίπεδο, πριν το δοκιμάσουν με πεπτικά ένζυμα για να δουν πώς λειτουργεί στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού.

«Μόλις το ανθεκτικό άμυλο περάσει από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα αντοχής για να μετατραπεί επιτυχώς σε διαιτητικές ίνες», εξήγησε η επιστήμονας τροφίμων Μάσα Ματζούμπι, από το Πανεπιστήμιο RMIT.

Μπορεί να παραχθεί μαζικά;
Προς το παρόν, περίπου το 80% του αρχικού αμύλου μπορεί να μετατραπεί σε φυτικές ίνες με τη μέθοδο αυτή. Η ομάδα εξετάζει τώρα πιο οικολογικούς και χωρίς χημικά τρόπους εφαρμογής αυτής της μετατροπής πριν το FiberX παραχθεί μαζικά.

Οι φυτικές ίνες είναι ένας υδατάνθρακας που δεν μπορεί να χωνευτεί από το ανθρώπινο έντερο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και τη διατήρησής του σε υγιή κατάσταση.

Είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυσικές φυτικές ίνες παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου μας, οπότε θα είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτού του τροποποιημένου αμύλου στα μικρόβια που ζουν και μέσα μας.

«Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών που μπαίνουν στα τρόφιμα, ώστε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και αν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, γεγονός που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη», κατέληξε ο Φαρανάκι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πότε θα είναι εφικτό να παραγγείλουμε delivery πίτσα «νέας τεχνολογίας» με φυτικές ίνες, δεν είναι ακόμα γνωστό…

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.