ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Mai Tai: Πώς πήρε το όνομά του το διάσημο κοκτέιλ;

Το αγαπημένο ποτό μετράει σχεδόν 100 χρόνια ζωής!

Mai Tai: Πώς πήρε το όνομά του το διάσημο κοκτέιλ;

Το Mai tai είναι ένα νόστιμο κοκτέιλ με βάση το ρούμι που έχει γίνει συνώνυμο της κουλτούρας tiki. Για σχεδόν έναν αιώνα, οι άνθρωποι που αγαπούν τα κοκτέιλ με ρούμι, απολαμβάνουν αυτό το ποτό εμπνευσμένο από την Πολυνησία που συνδυάζει παλαιωμένο ρούμι, πορτοκαλί curaçao και οργεάτο.

Από την αρχή του 20ου αιώνα, εκατοντάδες παραλλαγές αυτού του κοκτέιλ έχουν εμφανιστεί για να μεταφέρουν τους πρόθυμους “πότες” σε μια προσωρινή τροπική όαση. Σήμερα, αυτό το παρασκεύασμα με θέμα το tiki εμφανίζεται σε μενού σε όλο τον κόσμο, αλλά από πού ξεκίνησε;

Με συγκρουόμενες ιστορίες γύρω από την πραγματική προέλευση του ποτού – η ιστορία του mai tai έχει από καιρό μαγέψει πολλούς γνώστες των κοκτέιλ. Παρακάτω όμως βρήκαμε τη λύση στο “μυστήριο” του mai tai.

Η ιστορία

Ο Victor, ο οποίος έγινε γνωστός ως Trader Vic, ήταν ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου με θέμα το tiki στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Το 1933, στο πρώτο εστιατόριο του brand στο Όκλαντ -που παρεμπιπτόντως σέρβιρε πολυνησιακή κουζίνα με ασιατικές επιρροές και ποτά από τα νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής- ο Bergeron αποφάσισε να παρουσιάσει σε δύο πελάτες του από την Αϊτή, τους Ham και Carrie Guild, μία νέα του συνταγή η οποία περιείχε τζαμαϊκανό ρούμι 17 ετών, ένα είδος σιροπιού που ο ίδιος ο Trader Vic αποκαλούσε rock candy (με δύο μέρη ζάχαρης και ένα νερού) και χυμό lime. Ο Vic θυμόταν ότι η Carrie ήπιε μια γουλιά και είπε, «Mai Tai – Roa Ae». Στα Ταϊτικά αυτό σημαίνει «Έξω από αυτόν τον κόσμο – Το καλύτερο». Λοιπόν, αυτό ήταν. Ονόμασα το ποτό «Mai Tai».

Η συνταγή θα γινόταν το κορυφαίο κοκτέιλ του Trader Vic, με την τέλεια ισορροπία τροπικών γεύσεων και λεπτής γεύσης. Ο Victor επέμεινε ότι το mai tai ήταν η αρχική του συνταγή και είπε ότι όποιος δεν πίστευε ότι το ποτό ήταν δημιουργία του ήταν «βρωμιάρης». Το ποτό του Victor έγινε τελικά τόσο δημοφιλές που η έλλειψη από ρούμι τον ανάγκασε να προσαρμόσει την αρχική συνταγή mai tai.

Το Mai Tai κέρδιζε συνεχώς δημοφιλία τις επόμενες δεκαετίες, κάνοντας μάλιστα κινηματογραφικές εμφανίσεις σε ταινίες όπως το Blue Hawaii του 1961, με τον Elvis Presley, ενώ ο Richard Nixon συνήθιζε να πετάγεται στο πλησιέστερο στον Λευκό Οίκο, Trader Vic και να απολαμβάνει το εν λόγω cocktail. Στο ποτό προσαρμόστηκαν αργότερα χυμοί φρούτων και blends από ρούμια, για να φτάσουμε στις εκατοντάδες παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα στα μπαρ του πλανήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.