
Οι γίγαντες πλακί βρίσκονται ανάμεσα στα 10 καλύτερα πιάτα με φασόλια παγκοσμίως σύμφωνα με τη νέα λίστα του Taste Atlas.
Το ελληνικό πιάτο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με βαθμολογία 4,2 αστέρια.
Τα 10 καλύτερα πιάτα με φασόλια:
Όπως σημειώνει ο γαστρονομικός οδηγός:
«Αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο αποτελείται από μεγάλα λευκά φασόλια που μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψήνονται σε μια γευστική σάλτσα ντομάτας, η οποία συνήθως αρωματίζεται με διάφορα βότανα, όπως ρίγανη, μαϊντανός και μέντα.
Για την παρασκευή του πιάτου χρησιμοποιείται μια αυθεντική ελληνική ποικιλία φασολιών που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο της μέγεθος, εξ ου και το όνομα.
Οι γιγάντες πλακί μπορούν να απολαυστούν ως κύριο πιάτο, αλλά είναι επίσης ένας συνηθισμένος μεζές που σερβίρεται με ψωμί ως συνοδευτικό».
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η πορτογαλική «σούπα της πέτρας» (Sopa da pedra), ένα ιδιαίτερα πλούσιο πιάτο που συνδυάζει φασόλια με διάφορα είδη κρέατος, όπως λουκάνικα, πανσέτα και άλλα υλικά, συνοδευόμενα από λαχανικά.
Σύμφωνα με την παράδοση, η συνταγή συνδέεται με έναν θρύλο για έναν μοναχό που κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρεπτικό γεύμα ξεκινώντας μόνο με νερό και… μια πέτρα.
Παράλληλα, παρουσία έχει και η φασολάδα, η οποία κατατάσσεται στην 33η θέση με 3,9 αστέρια.
Το Taste Atlas γράφει πως πρόκειται για μια απλή παραδοσιακή ελληνική και κυπριακή σούπα «που παρασκευάζεται από αποξηραμένα λευκά φασόλια, τα οποία περιχύνονται με ελαιόλαδο και τρώγονται μαζί με λαχανικά και βότανα, όπως κρεμμύδια, σέλινο και ντομάτες.
Το πιάτο είναι θρεπτικό και θυμίζει την αρχαιότητα, καθώς το κριθάρι, οι ελιές και τα φασόλια ήταν οι τρεις καλλιέργειες που τροφοδοτούσαν τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η φασολάδα τρώγεται όλο το χρόνο, αλλά παραδοσιακά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τηρούν τη νηστεία.
Το όνομα “φασολάδα” προέρχεται από τη λέξη “φασόλια”, εξ ου και το όνομα αυτής της υγιεινής και γευστικής εναλλακτικής λύσης στα πιάτα με κρέας.
Σύμφωνα με έναν μύθο, δημιουργήθηκε όταν ο Θησέας πήγε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και στο δρόμο του, σταμάτησε για να προσφέρει θυσία στον Απόλλωνα, υποσχόμενος ότι, αν σκότωνε τον Μινώταυρο, θα έδινε στον Απόλλωνα μερικά κλαδιά ελιάς διακοσμημένα με φρούτα.
Όταν επέστρεψε, δεν είχε μείνει φαγητό στο πλοίο, οπότε ο Θησέας και οι σύντροφοί του μάζεψαν ό,τι μπορούσαν να βρουν και το μαγείρεψαν σε μια νόστιμη σούπα, δημιουργώντας τη φασολάδα. Ένα φθηνό και νόστιμο πιάτο, η φασολάδα συνοδεύεται συχνά από ψωμί, φέτα και ελιές».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.