To «χρυσό υγρό» και που χρησιμεύει

Η εικόνα με τις γιαγιάδες και τις μαμάδες να σουρώνουν τα μακαρόνια στο νεροχύτη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές των παιδικών μας χρόνων. Όμως όλοι επώνυμοι και μη μάγειρες υποστηρίζουν ότι αυτη η τακτική είναι λάθος και αφαιρούμε από τα μακαρόνια ένα πολύτιμο υγρό που έχει τη χρησιμότητά του.

Πιο συγκεκριμένα τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από αλεύρι και απελευθερώνουν άμυλο στο νερό μαγειρέματος καθώς βράζουν, δημιουργώντας ένα λευκό, θολό υγρό που οι μάγειρες αποκαλούν “χρυσό”.

Η χρησιμότητα αυτού του υγρού είναι στο να γαλακτωθεί σωστά η σάλτσα. Και εύλογα θα ρωτήσετε τί είναι η γαλάκτωση της σάλτσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν φτιάχνουμε μια σάλτσα θα παρατηρήσετε πολλές φορές ότι υπάρχουν λακκούβες μέσα στη σάλτσα και σε πολλά σημεία δεν έχει δέσει. Έτσι αν αντί για το νιπτήρα σουρώσουμε τα μακαρόνια πάνω από ένα δοχείο και κρατήσουμε αυτό το υγρό, και το προσθέσουμε σε μικρές ποσότητες όσο φτιάχνεται η σάλτσα, τότε βοηθάμε στο να δέσει ομοιόμορφα.