Ίσως για τους περισσότερους, η αλλαγή της ώρας από την θερινή στη χειμερινή και το αντίστροφο να μην σημαίνει κάτι ουσιαστικό, πέρα από την αλλαγή στους δείκτες των ρολογιών τους και στη διάρκεια της ημέρας, η οποία αυξομειώνεται αντίστοιχα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι, για τους οποίους αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί κάτι επώδυνο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η κατάσταση συγχύζει τον οργανισμό, λόγω του ότι απορυθμίζει το βιολογικό του ρολόι.

Ως συνέπεια της παραπάνω παρατήρησης, μπορεί για κάποιους ανθρώπους να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, ενώ όπως έχει σημειωθεί, η αλλαγή της θερινής ώρας μπορεί επίσης να αυξήσει κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους καρκινοπαθείς και κατά 20% σε εκείνους που είναι άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, για εκείνους με ευάλωτη υγεία, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφράγματος, αλλά και τα τροχαία ατυχήματα κατά 17%, λόγω της έλλειψης ύπνου, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία των αντανακλαστικών.

Ο βασικός λόγος που μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, είναι το φως του ήλιου, το οποίο το συγχρονίζει. Όταν λοιπόν η ποσότητα του αλλάξει, ο οργανισμός μπερδεύεται, καθώς η ώρα αλλάζει απότομα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο οργανισμός απαιτεί σχεδόν μια ολόκληρη μέρα ώστε να προσαρμοστεί στη διαφορά μιας ώρας, το χειρότερο όμως είναι τα ταξίδια σε άλλες ζώνες ώρας, όπου εκεί απαιτούνται μέρες για να συνέλθει και να προσαρμοστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!