ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο πλανήτης πάει για Γ'ΠΠ και το έθνος σύσσωμο ασχολείται μ'έναν ξυλοδαρμό από τον «κολλητό» της Κουτσελίνη. Καμία ελπίδα...

Τι συμβαίνει στο σώμα και στον εγκέφαλό μας μετά τον οργασμό; – Ο «χορός» των ορμονών

Πόσο διαρκεί στους άνδρες και πόσο στις γυναίκες;

Τι συμβαίνει στο σώμα και στον εγκέφαλό μας μετά τον οργασμό; – Ο «χορός» των ορμονών

Ο οργασμός είναι μία κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, η αναπνοή γίνεται ταχύτερη και στο τέλος, το σώμα απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση. 

«Κάποιοι τον περιγράφουν ως έκρηξη ηδονής, αλλά κάθε σώμα μπορεί να τον βιώσει με διαφορετικό τρόπο», λέει η Ana García, σεξουαλική ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών και τη σεξουαλική θεραπεία με ιατρείο στη Μαδρίτη.

Για την García, η εμπειρία είναι εντελώς υποκειμενική και εξαρτάται τόσο από σωματικούς όσο και από ψυχολογικούς παράγοντες. «Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από τη σωματική διέγερση, τα συναισθήματα, τις συνθήκες του κάθε ατόμου και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες», λέει η ίδια.

Tο αντανακλαστικό μπορεί να πυροδοτηθεί με πολλαπλούς τρόπους

Η Silvia Cintrano, σεξολόγος και ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών στο Ινστιτούτο Centta στη Μαδρίτη, λέει ότι σε σωματικό επίπεδο ο οργασμός είναι πάντα ο ίδιος: Ένα ακούσιο αντανακλαστικό που εμφανίζεται όταν το σώμα καταλαβαίνει ότι πρέπει να απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη σεξουαλική ένταση. Ωστόσο, αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να πυροδοτηθεί με πολλαπλούς τρόπους.

«Στις γυναίκες συνήθως συνοδεύεται από μυϊκές συσπάσεις στη μήτρα, τον κόλπο και το ορθό, και μερικές φορές σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό η ελάχιστα γνωστή γυναικεία εκσπερμάτιση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα διαφανές υγρό που αποτελείται από διάφορες ουσίες, όπως αντιγόνα του προστάτη, ένζυμα, γλυκόζη και φρουκτόζη που εκκρίνονται από τους αδένες του Skene (παραουρηθικοί αδένες). Στους άνδρες, συμβαίνει σύσπαση στο πέος, την ουρήθρα και τον σφιγκτήρα και τείνουν να εκσπερματώσουν».

Η διάρκεια του αντρικού και του γυναικείου οργασμού

Το αίσθημα της ξαφνικής απελευθέρωσης συνοδεύεται στις γυναίκες από τρεις έως 15 μυϊκούς σπασμούς στα γεννητικά όργανα, που απέχουν μεταξύ τους κάθε 0,8 δευτερόλεπτα.

Στους άνδρες, η απελευθέρωση αυτή συνοδεύεται συνήθως από εκσπερμάτιση, όχι με τη μορφή συνεχούς ροής, αλλά οδηγούμενη από τρεις έως οκτώ «εκρήξεις» που ονομάζονται τράνταγμα, λέει η ειδικός.

Γενικά, ο ανδρικός οργασμός διαρκεί το πολύ 10 δευτερόλεπτα, ενώ ο γυναικείος οργασμός μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο.

Μόλις συμβεί αυτό, περνάμε στη λεγόμενη φάση επίλυσης.

«Σε αυτό το σημείο, ολόκληρο το σώμα επιστρέφει στην αρχική φάση ηρεμίας: Ο συνήθης αναπνευστικός και καρδιακός ρυθμός επανέρχεται και η αρτηριακή πίεση αποκαθίσταται».

Δεδομένου ότι οι αλλαγές που έχουν συμβεί προκαλούν ένταση στο σώμα, στη φάση της επίλυσης το σώμα χαλαρώνει.

«Θεωρείται ότι η φάση της επίλυσης μπορεί να διαρκέσει από πέντε λεπτά έως μία ώρα, μέχρι να επανέλθουν όλα στην αρχική κατάσταση ηρεμίας. Η φάση αυτή είναι συνήθως μεγαλύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες», λέει η Cintrano.

Ο «χορός» των ορμονών

Αυτή τη στιγμή απελευθερώνεται μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη, η οποία συχνά δρα ως ανασταλτικός παράγοντας της σεξουαλικής απόκρισης.

«Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους άνδρες, οι οποίοι χρειάζονται μια περίοδο ανάσχεσης, όπου πρέπει να ξεκουραστούν. Στις γυναίκες, η περίοδος αυτή είναι πολύ μικρότερη, καθώς μπορούν να είναι πολυοργασμικές, οπότε μερικές φορές υπάρχει ακόμα αυτή η ανάγκη να συνεχίσουν τη σεξουαλική πρακτική», λέει ο ψυχολόγος, σεξολόγος και διευθυντής του Psicopartner, Ángel Luis Guillén.

Κατά τη διάρκεια του οργασμού απελευθερώνονται και άλλες ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη, η οποία είναι η ορμόνη που μας βοηθά να δημιουργήσουμε συναισθηματικό δεσμό με τον σύντροφό μας, ενώ παράλληλα αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του στρες.

Εκλύεται επίσης η μελατονίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ρολογιού του σώματος, η οποία προάγει την ποιότητα του ύπνου και τον βελτιώνει.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του οργασμού εκκρίνουμε και ενδορφίνες, οι οποίες είναι αυτές που δημιουργούν συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας, εξηγεί η Guillén.

Τι συμβαίνει μετά από έναν οργασμό στον εγκέφαλό μας;

Σε ψυχολογικό επίπεδο, «ο οργασμός δημιουργεί μια ορισμένη τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης», εξηγεί η Megwyn White, πιστοποιημένη σεξολόγος και διευθύντρια εκπαίδευσης στο Satisfyer, η οποία λέει ότι και στα δύο φύλα η κορύφωση πυροδοτεί μια βιοηλεκτρική απόκριση χημικών ουσιών ευχαρίστησης που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο.

Μελέτες δεν έχουν καταδείξει σημαντικές αλλαγές μεταξύ των δύο φύλων στον τρόπο με τον οποίο βιώνεται ο οργασμός στον εγκέφαλο. Το κύριο φαινόμενο που παρατηρείται ξεκινάει πρώτα με μια συσκότιση του προμετωπιαίου φλοιού, του σκεπτόμενου τμήματος, το οποίο μας επιτρέπει να αφεθούμε και να εξαφανίσουμε τα ανασταλτικά ερεθίσματα.

Για τη σεξολόγο Florencia Arriola, τα συναισθήματα παίζουν βασικό ρόλο.

«Είναι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους να κλαίνε, να γελούν, να φτερνίζονται ή ακόμη και να νιώθουν απόρριψη από το άτομο με το οποίο μόλις είχαν συνάντηση μετά τον οργασμό. Πρόκειται για μια στιγμή απελευθέρωσης, μια αντίδραση του συνολικού σώματος που μπορεί να μεταφραστεί και σε ανάγκη για αγκαλιές και χάδια».

Πολιτιστικό θέμα ο οργασμός

Για τον Bruno Martínez Santiago, καθηγητή σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο Alcalá της Ισπανίας, οι ίδιες οι εμπειρίες των ανθρώπων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα πετύχουν οργασμό ή όχι.

«Αυτό διαμεσολαβείται από την ιστορία του κάθε ατόμου. Εδώ δεν υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το φύλο, αλλά με τη δική μας συμπεριφορά ανάλογα με τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια».

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πιθανό εμπόδιο για την επίτευξη οργασμού από τις γυναίκες θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στον οργασμό του συντρόφου τους έναντι του δικού τους.

Επιπλέον, αν η διαδικασία εκμάθησης της σεξουαλικότητας του ατόμου ήταν επαρκής, χωρίς ενοχές ή αρνητικά συναισθήματα, θα τη βιώσει με θετικό και γενικά ευχάριστο τρόπο.

«Αν αυτό δεν έχει συμβεί, θα εμφανιστούν συναισθήματα ενοχής και απόρριψης, τα οποία θα αφήσουν μια δυσάρεστη αίσθηση για την εμπειρία σας», λέει ο σεξολόγος.

«Έχουμε ένα πολιτισμικό πρόβλημα: Πιστεύουμε ότι κάθε οργασμός πρέπει να είναι υπέροχος, αλλιώς δεν είναι οργασμός. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι πάντα αυτή η θαυμαστή εμπειρία που μας έχουν πλασάρει», προσθέτει.

Ένα ζήτημα καρδιαγγειακής υγείας

Χωρίς αμφιβολία, ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

«Όταν βιώνετε έναν οργασμό, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και το σώμα απελευθερώνει διάφορες ορμόνες: αδρεναλίνη, ενδορφίνες και ωκυτοκίνη στην περίπτωση των γυναικών.

Οι ουσίες αυτές δρουν στο σώμα μας ως αγγειοδιασταλτικά, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση θρόμβων. Η βελτίωση της κυκλοφορίας συμβάλλει στη διατήρηση της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας», λέει ο Dr Manuel Anguita, εκπρόσωπος της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (SEC), ο οποίος δηλώνει ότι ο οργασμός ισοδυναμεί με καύση 95 θερμίδων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Cardiology, οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από εκείνους που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα.

Είναι στο χέρι μας

Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει οργασμό.

«Το θέμα είναι ότι δεν έχουν αφιερώσει όλοι το χρόνο να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να εξερευνήσουν τις ερωτογενείς τους ζώνες, να ανακαλύψουν ποιες πρακτικές απολαμβάνουν περισσότερο, και καταλήγουν να μεταθέτουν την ευθύνη για την απόλαυσή τους στο σεξουαλικό τους σύντροφο», σημειώνει η Cintrano.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, το 10% έως 14% των γυναικών δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό σε όλη τους τη ζωή.

Δεδομένου ότι ο οργασμός βιώνεται στον εγκέφαλο, δεν χρειαζόμαστε πάντα την αίσθηση της αφής για να τον βιώσουμε.

Η Megwyn White εξηγεί: «Μπορούμε επίσης να βιώσουμε οργασμούς μέσω της φαντασίας και του μυαλού μας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού είναι ικανό να το κάνει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι επίσης τεκμηριωμένο γεγονός ότι μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό στα όνειρά σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.