ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Χαρτί υγείας: Πότε ανακαλύφθηκε και τι υπήρχε πριν από αυτό;

Χαρτί υγείας: Πότε ανακαλύφθηκε και τι υπήρχε πριν από αυτό;

Τι χρησιμοποιούσε ο κόσμος πριν ανακαλυφθεί το χαρτί υγείας;

Η πρώτη αναφορά για χαρτί υγείας έρχεται από τη Κίνα και τον μακρινό 2ο αιώνα π.Χ. Στο δυτικό κόσμο καταγράφεται με τη μορφή που το ξέρουμε τον 16ο αιώνα με τις εφημερίδες να κάνουν λόγο για μια λαμπρή ανακάλυψη.

Η Σουζάνα Μόρισον καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Τέξας, αναφέρει ότι πολύ δύσκολο να βρουν στοιχεία για τις συνήθειες του κόσμου πριν τον Μεσαίωνα γιατί απλά δεν κρατούνταν αρχεία πουθενά.

Πριν το έτος 0 που ορίζεται η έλευση του Χριστού, υπάρχουν αναφορές ότι ο κόσμος καθαρίζονταν είτε με τα χέρια, είτε με βότσαλα από καλαμπόκια. Αρκετά συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούσαν το χιόνι, ενώ οι κινέζοι αναφέρουν το ραβδί υγιεινής, που ήταν φτιαγμένο από μπαμπού και ύφασμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν και αυτοί ένα ραβδί που στην άκρη του είχε ένα σφουγγάρι το οποίο βουτούσαν στο νερό και στο ξίδι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.