ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό το γνωρίζατε; – Τι και πόσο σημαντικό είναι το φαινόμενο «placebo»;

Η προέλευση της λέξης εξηγεί τη μετέπειτα χρήση της

Αυτό το γνωρίζατε; – Τι και πόσο σημαντικό είναι το φαινόμενο «placebo»;

Πίσω στον 130 αιώνα, ο όρος «placebo» δεν θύμιζε σε τίποτα κλινικές δοκιμές, χάπια από ζάχαρη ή οτιδήποτε που είχε σχέση με την ιατρική. Αντίθετα αν ήσουν Χριστιανός Καθολικός, θα σε έκανε να σκέφτεσαι τον Θεό και τον θάνατο.

Το λεξικό Merriam – Webster εξηγεί πως το placebo στα λατινικά σημαίνει «θα ικανοποιήσω», ενώ το λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει ότι είναι η πρώτη λέξη της λειτουργίας των Ρωμαιοκαθολικών για τη μνήμη των νεκρών («Office of the Dead»). Λίγο καιρό αργότερα, οι πιστοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη placebo αναφερόμενοι σε ολόκληρη τη λειτουργία.

Τον επόμενο αιώνα οι αγγλόφωνοι έδωσαν έναν δευτερεύοντα ορισμό στο placebo, που απηχούσε στην κυριολεκτική λατινική έννοιά του. Αν λέγατε λοιπόν ότι κάποιος τραγουδούσε, έφτιαχνε ή έπαιζε placebo, υπονοούσατε ότι κολάκευε κάποιον με συκοφαντικό ή δουλοπρεπή τρόπο.

Θα μπορούσατε βέβαια να αποκαλέσετε και τον ίδιο τον άνθρωπο placebo, το οποίο σήμαινε «κόλακας, συκοφάντης ή παράσιτο». Ο Geoffrey Chaucer, στην πρώτη χρήση της λέξης με αυτή τη σημασία, ονόμασε έναν χαρακτήρα Placebo στην ιστορία του «The Merchant’s Tale». Ο Placebo ξοδεύει πολύ χρόνο λέγοντας στον αδερφό του ακριβώς αυτό που ήθελε να ακούσει, ενώ ο τρίτος αδελφός του έδινε πολύ καλύτερες συμβουλές.

Είναι λογικό από εκεί και έπειτα, η λέξη placebo, που ουσιαστικά σήμαινε μια κολακεία που κάνει κάποιον να νιώσει καλά ακόμα και αν δεν είναι αλήθεια απαραίτητα, να χρησιμοποιηθεί αργότερα στην ιατρική, ορίζοντας οποιοδήποτε φάρμακο ή θεραπεία που προοριζόταν να κάνει κάποιον να αισθάνεται καλά, ακόμα κι αν τεχνικά δεν είχε ιατρική ισχύ. Αλλά δεν είχε την ίδια σημασία μέχρι τον 18ο αιώνα.

Η πλήρης φράση «φαινόμενο placebo» δεν είχε κοινή χρήση μέχρι τις αρχές του 1900. Ο 20ός αιώνας είδε επίσης τη γέννηση του κακού δίδυμου αδελφού του placebo, του nocebo (λατινικά σημαίνει «θα βλάψω»), το οποίο περιγράφει μια ιατρικά άχρηστη ή κενή θεραπεία που προκαλεί κατά κάποιον τρόπο έναν ασθενή να αισθάνεται χειρότερα. Το nocebo δεν έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το placebo, όπως γίνεται αντιληπτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για το πώς λειτουργεί το «φαινόμενο placebo»; Αυτό παραμένει κάτι σαν επιστημονικό μυστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.