ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το ήξερες; – Γιατί τους δειλούς τους λέμε «κότες»;

Κρατάει αιώνες η φράση

Αυτό το ήξερες; – Γιατί τους δειλούς τους λέμε «κότες»;

Όποιος αρνείται οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιον τρόπο δειλός και τον χαρακτηρίζουν «κότα». Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι αρκετά ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η παλαιότερη γραπτή περίπτωση της λέξης κότα με τη συγκεκριμένη έννοια προέρχεται από το Cymbeline του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, περίπου το 1616. «Furthwith they fly, Chickens», έγραψε, περιγράφοντας στρατιώτες που φεύγουν από ένα πεδίο μάχης.

Αλλά όπως αναφέρει η Grammarphobia, τα οικόσιτα πτηνά είχαν συνδεθεί με την απουσία γενναιότητας πολύ πριν από τον 17ο αιώνα. Ένα θεατρικό έργο από το 1450 περίπου περιέγραψε έναν δειλό ως «henne-harte» (κοτόκαρδος) και ο ποιητής Τζον Σκέλτον παρομοίασε μερικούς άσπονδους αυλικούς με «κοτόκαρδους κeρατάδες» στο ποίημά του Why Come Ye Nat to Courte περίπου το 1529. Οι κότες μπορεί να φαίνονταν ιδιαίτερα δειλές επειδή τα κοκόρια χαρακτηρίζονταν τυπικά ως μάγκες.

Αν ήσασταν ηγέτης, ατρόμητος πολεμιστής ή απλώς κυρίαρχη παρουσία στα μέσα του 16ου αιώνα, κάποιος θα μπορούσε να σας αποκαλέσει «κόκορα» (ως κομπλιμέντο). Και όταν οι άνθρωποι άρχισαν για πρώτη φορά να χρησιμοποιούν τον όρο κότα για να επισημάνουν υποτακτικούς ή δειλούς ανθρώπους στη δεκαετία του 1600, συχνά τον αντιπαρέβαλλαν με τον κόκορα.

Πάρτε, για παράδειγμα, την τελική στροφή μιας μπαλάντας του τέλους του 17ου αιώνα, γνωστής ως Taylor’s Lamentation:

«Από τότε έχει τέτοια επιρροή,
που αναγκάζομαι να υπακούσω στους Νόμους της.
Αυτή είναι ο Κόκορας κι εγώ η Κότα,
Αυτή είναι η περίπτωσή μου, Ω! λυπήσου με τότε».

Το σεξιστικό υπονοούμενο εδώ δεν είναι ακριβώς κρυμμένο: Τα θηλυκά κοτόπουλα, όπως και οι θηλυκοί άνθρωποι, χαρακτηρίζονται ως υποτονικά και λιπόψυχα, παίρνοντας στοιχεία από τους γενναίους και ισχυρούς αρσενικούς ομολόγους τους. Κάθε φορά που ανατρέπεται το σενάριο, η λύπηση προκύπτει για τον καημένο άνδρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευτυχώς, η λιγότερο έμφυλη φράση (οι κότες και τα κοκόρια είναι όλα κοτόπουλα) επικράτησε με την πάροδο του χρόνου, αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί. Το κοτόπουλο που σημαίνει ανόητος, άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή γύρω στο 1600. Φαίνεται λοιπόν πιθανό ότι η έννοια του δειλού μπήκε εν μέρει επειδή ο όρος λειτούργησε και ως γενικότερη προσβολή, επίσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.