ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εταιρεία στη Νότιο Κορέα δίνει επίδομα παιδιού 75.000 δολάρια

Ο δείκτης γεννήσεων της Νότιας Κορέας μετατρέπεται σε εθνική έκτακτη ανάγκη

Εταιρεία στη Νότιο Κορέα δίνει επίδομα παιδιού 75.000 δολάρια

Η κατασκευαστική εταιρεία Booyoung Group της Νότιας Κορέας δίνει 75.000 δολάρια στους υπαλλήλους της, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, όταν αποκτούν παιδί, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του επείγοντος δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Booyoung, Λι Τζουνγκ Κέουν, έκανε την προειδοποίηση ότι «εάν το ποσοστό γεννήσεων παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα απειληθεί με εξαφάνιση».

Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στη Νότια Κορέα, που αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό παιδιών που αποκτά μια γυναίκα στη ζωή της, μειώθηκε από 0,78 το 2022 σε 0,72 το 2023. Εκτιμάται ότι φέτος θα πέσει ακόμα περισσότερο στο 0,68, πολύ κάτω από το επίπεδο του 2,1 που θεωρείται απαραίτητο από τον ΟΟΣΑ για τη διασφάλιση σταθερού πληθυσμού.

Σε προεκλογικό κλίμα και εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα, κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα προτείνουν μέτρα που κυμαίνονται από επιδόματα στέγασης και φοροελαφρύνσεις έως υποχρεωτική άδεια πατρότητας, καθώς και επιδοτήσεις για προγράμματα κατάψυξης ωαρίων.

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος, και ελπίζω ότι κάθε κυβερνητική υπηρεσία θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων», επισήμανε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, στους υπουργούς του τον Δεκέμβριο.

Οι επιπτώσεις της κρίσης γίνονται ήδη αισθητές. Το 2022, ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού της Νότιας Κορέας έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 500.000, πανεπιστήμια και σχολεία ανέφεραν ότι ο αριθμός των μαθητών μειώνεται ενώ πέρυσι πουλήθηκαν στη Νότια Κορέα περισσότερα καροτσάκια για… κατοικίδια, παρά για μωρά.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποστηρίξει τον ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό της.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 28% χαμηλότερο το 2050 σε σχέση με το 2022, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 35% τα επόμενα 25 χρόνια.

Το ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί στο 25,5% το 2030 και στο 46,4% το 2070. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 40,4% των Νοτιοκορεατών άνω των 65 ετών ζει ήδη σε σχετική φτώχεια, το υψηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας προβλέπεται να ξεμείνει από χρήματα σε 30 χρόνια.

«Η Κορέα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση», εξηγεί ο Ο Σουκ Τάε, οικονομολόγος στη Société Générale στη Σεούλ. «Η χώρα σύντομα θα αρχίσει να παρουσιάζει αρνητική ανάπτυξη. Θα υπάρξουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλιση, τις συντάξεις, την εκπαίδευση και το στρατιωτικό δυναμικό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, το μέσο νεόνυμφο ζευγάρι στη Νότια Κορέα έχει συνδυαστικά χρέη 124.000 δολαρίων. Οι νέοι αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενα ιδιωτικά δίδακτρα εν μέσω έντονου ανταγωνισμού για περιορισμένες θέσεις σε ελίτ πανεπιστήμια και μεγάλες εταιρείες, καθώς και για στέγαση. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κορεατικές εταιρείες παίρνουν θέση.

Επιταχύνθηκε διεθνώς το ποσοστό πτώσης των γεννήσεων το 2023

«Αναλαμβάνουν ρόλο για την επίλυση του προβλήματος των χαμηλών γεννήσεων και καταβάλλουν προσπάθειες να βελτιώσουν την εταιρική κουλτούρα και την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωή», λέει ο Γιου Ιλ Χο, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κορέας.

Ορισμένες εταιρείες φαίνεται να έχουν πετύχει με τα κίνητρά τους. Ο κολοσσός λιανικής Lotte υπερηφανεύεται για ποσοστό γονιμότητας μεταξύ των εργαζομένων του άνω των 2 από τότε που εισήγαγε «έξτρα» υποχρεωτικές άδειες μητρότητας και πατρότητας το 2012. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα οικονομικά κίνητρα δεν λειτουργούσαν πάντα.

Από το 2006 έως το 2023, η Νότια Κορέα έχει ξοδέψει 270 δισ. δολάρια σε πολιτικές που κυμαίνονται από πληρωμές σε μετρητά έως επιδοτούμενες υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και θεραπείες υπογονιμότητας, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι διαδοχικές κυβερνήσεις το αντιμετώπισαν ως ζήτημα κόστους, αλλά οι σχετικά εύποροι Κορεάτες δεν κάνουν παιδιά», τονίζει ο επικεφαλής του κέντρου παρακολούθησης δημογραφικών στοιχείων στο Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κορέας. Το θέμα είναι η έντονα ανταγωνιστική πίεση που δέχονται οι νεαροί, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην αγορά εργασίας, είτε στην αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης γεννήσεων της Νότιας Κορέας να μετατρέπεται πλέον σε εθνική έκτακτη ανάγκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.