ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και το πράσινο;

Τα δύο χρώματα γεμίζουν εμπορικά κέντρα και σαλόνια σε όλο τον κόσμο και κοσμούν σχεδόν κάθε γωνιά

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και το πράσινο;

Το κόκκινο και το πράσινο επικρατούν στου χριστουγεννιάτικους στολισμούς. Τα δύο χρώματα γεμίζουν εμπορικά κέντρα και σαλόνια σε όλο τον κόσμο και κοσμούν σχεδόν κάθε γωνιά. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν τον χρωματικό συνδυασμό, αλλά γιατί;

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο για τον λόγο ότι αυτά τα δυο χρώματα είναι άμεσα συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα, τότε συνήθως εμφανίζεται ένας υπαίτιος. Η Coca Cola.

Ο μύθος λέει ότι όταν το εικονίδιο του αναψυκτικού διαφημιζόταν στις γιορτές τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία παρήγαγε εικόνες ενός κόκκινα ντυμένου Άγιου Βασίλη δίπλα σε ένα πράσινο έλατο. Αυτές οι εικόνες ήταν αρκετές για να στερεοποιήσουν το κόκκινο, το πράσινο και τα Χριστούγεννα στην κοινή μας συνείδηση.

Αλλά το κόκκινο και το πράσινο ήταν χρώματα των Χριστουγέννων αρκετά πριν την Coca Cola. Για παράδειγμα, μια εφημερίδα του 1896 αναφέρει: «Η διακόσμηση της αίθουσας ήταν τόσο μοναδική και αποτελεσματική όσο οτιδήποτε επιχειρήθηκε ποτέ. Τα χριστουγεννιάτικα χρώματα, κόκκινο και πράσινο, κυριάρχησαν». Μπορεί να μην υπάρχει συμφωνία για το πως τελικά επικράτησαν αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες.

Η πιο σκοτεινή θεωρία μας πηγαίνει πίσω στα «παραδείσια έργα», τα οποία ήταν παραδοσιακά έργα που παίζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων σχετικά με την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον Κήπο της Εδέμ. Η ιστορία χρειάζεται δέντρο για να αναπαρασταθεί. Χρειάζεστε επίσης ένα φρούτο για να το κρεμάσετε, ας πούμε, ένα κόκκινο μήλο ή ένα ρόδι.

Είναι γνωστό ότι όταν αυτά τα έργα χάθηκαν ως παράδοση, το δέντρο μετατράπηκε στο σύγχρονο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Υπάρχει μια άποψη ότι το κόκκινο του καρπού και το πράσινο του δέντρου συνέδεαν τα δύο χρώματα κατά τη λαϊκή φαντασία με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η άλλη θεωρία, όπως λέει ο καθηγητής Θρησκευτικών Μπρους Ντέιβιντ Φορμπς, είναι ότι οι μεσαιωνικοί Ευρωπαίοι έψαχναν κάτι να κάνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λοιπόν, γιατί να μην έκαναν πάρτι; Και αυτό το πάρτι «θα είχε αειθαλή δέντρα, ως σημάδια ζωής όταν όλα τα άλλα φαίνεται να έχουν πεθάνει, συν άλλα φυτά που όχι μόνο παραμένουν πράσινα, αλλά ακόμη και καρποφορούν στη μέση του χειμώνα, όπως τα γκι». Αυτά τα έντονα κόκκινα και πράσινα χρώματα στη μέση του χειμώνα μπορεί να εξηγούν και την σύνδεση με τα Χριστούγεννα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.